Henning Eriksson

Piteå2018-04-30 06:00

Henning E. Eriksson föddes i Stensjökullen, som åttonde barnet av tio var av ett barn dog som baby. Vid trettonårsålder slutade han skolan och började hjälpa sin far på hemgården. När han blev äldre skulle han följa sina äldre bröder till skogsarbetet men fick inte arbetsboken. Vid läkarundersökningen upptäcktes ett hjärtfel och han fick inte arbeta med så tunga uppgifter. Han behövde få någon utbildning för att kunna försörja sig och Hortlax kommuns Fattigvårdsstyrelse skickade honom till Steneby yrkesskola i Dals Långed, Dalsland och Henning utbildade sig där till klensmed.

Vid hemkomsten ett par år senare startade han sitt företag Blåsmark Järn & Svets i mammas bagarstuga i Stensjökullen som han byggde om till en liten verkstad och skaffade sig ett svetsaggregat för att kunna reparera t ex skörderedskap åt bönder. Så småningom köpte han en verkstadslokal i Hemmingsmark och företaget Hemmingsmarks Mekaniska började växa. Han uppfann och tillverkade under åren bl. a hässjepinnar, ladugårdsinredningar, kapsågar, takräcken, snöskopan Hematippen och Hemaspiken för lättbetong.

I början av sin ”yrkeskarriär” träffade Henning sin blivande fru Sigrid från Hemmingsmark och de gifte sig 1956. De fick fyra barn, två flickor och två pojkar. Att bygga upp företaget tog mycket tid från umgänget med barnen men familjen hann ändå göra många semesterresor i Sverige, senare blev det också utomlandsresor med Sigrid.

1958 byggde Henning ett hus i Hemmingsmark. Som uppvärmningssystem monterade han rör med 50 cm mellanrum i sand och göt sedan golvet i hela huset, mest troligt det första golvvärme systemet i Piteå. Golvvärme var så nytt att det inte godkändes som uppvärmningssystem utan han var tvungen att installera vanliga vattenradiatorer. Golvvärmen är fortfarande i drift idag. Huset byggdes i lättbetong, och det skapade ett behov att hitta en lösning för att kunna fästa dörrkarmar, fönsterkarmar, hatthyllan mm. På så sätt kom uppfinningen i lättbetongspik till. Den tog företaget världspatent på, och den tillverkades i 35 år och såldes i 28 länder, den tillverkas fortfarande men nu i Kina.

När yngsta barnet var född 1964, flyttade familjen och yngre brodern Folke till Kalix där Henning drev Hema Industrier AB. I samband med flytten följde ca 10 ungdomar från Hemmingsmark och Blåsmark med som arbetskraft. Förutom spik var det takräck och snöskopan som var huvudprodukterna. Han hann även med att tillverka ljuddämpare åt Opel-bilar, vedkapar, skidbindningar, skolmöbler och hopvikbar enmans ångbastu. Till sommarstugelivet i Kalix hör en båt till och 1972 köpte Henning en Orrkär 27 men upptäckte att motorljudet var högt. Tillsammans med brodern Folke tog de fram en lösning för att få bort vibrationen och minska ljudet och fick patent på det. Den lanserades som den ”viskande motorn”.

Efter 10 år flyttade Henning med familjen tillbaka till Hemmingsmark och fortsatte företagandet i Hema Verkstads AB. Sönerna tog över verksamheten 1987 och fortsatte tillverka släpvagnar och lättbetongspiken. Några år efter det tänkte Henning bli pensionär men då avled hans fru Sigrid hastigt. Henning fortsatte att jobba och efter en tid träffade han Hilkka som blev hans fru och stöd i livet ända till slutet.

Henning var med i Rotary under en lång tid under yrkeslivet, aktiv i EFS Hemmingsmark och Bönhusföreningen i Hemmingsmark så länge hälsan stod bi. Sedan 2011 bodde Henning på Hortlaxgården och avled dagen före sin 89-årsdag. Henning var alltid nyfiken på livet och allt nytt. Han hade framåtsanda och alltid något projekt på gång. Han behöll sin positiva inställning till livet trots att rörelsehinder sedan 1998 satte stop för större projekt. Henning hann vara med mycket under sitt långa liv och lämnar oss i sorg i saknad men med många härliga minnen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om