Han fick prata med personer i spiritualisternas himmel

- Var lugn. Jag har talat med henne i himlen och hört hennes röst säga att allt är bra.Möjligen påverkad av vetenskapsmannen och mystikern Emanuel Swedenborg, skriver Johan Risberg i ett brev från Lusk, Wyoming, USA, i november 1927 till sin svåger i Piteå för att tala om att han lyssnat till hemligheter i mellanvärlden.

Risberg var en framgångsrik och respekterad affärsman och ses här utanför sin affär i Lusk. När han avled 1942 stängdes stadens alla affärer  under begravningsdagen för att hylla honom.

Risberg var en framgångsrik och respekterad affärsman och ses här utanför sin affär i Lusk. När han avled 1942 stängdes stadens alla affärer under begravningsdagen för att hylla honom.

Foto:

PITEÅ2011-03-07 06:00

Johan Risberg kunde för svågern berätta vad som hände i livet, men före döden. I likhet med Swedenborg ansåg Risberg att det fanns en mellanvärld befolkad av de avlidnas andar.

Johan Risberg, utvandrad från Pitebygden till USA, hade en syster i Piteå. Hon gick ur tiden på våren 1927. Risberg berättade i sitt brev från Wyoming att han träffat svågerns hustru, som den dag han skrev brevet var med honom i hans hus i USA.

Han omtalade vidare att systern i andevärlden träffat Johan Risbergs fyra år tidigare i Stockholm avlidne son Herbert. Dessutom hade systern träffat Johans år 1925 avlidna hustru Amalia, född Sjöberg, från Piteå.

Risberg berättar också i brevet, där han fattat blyertspennan och anden bestämde skriften, att systern sagt:

- Jag skulle vilja att du ej dröjer så länge med att komma hit till andevärlden.

En hälsning eller uppmaning riktad till den efterlevande maken i Piteå, vilken för övrigt lämnade det jordiska ett par år senare, våren 1929.

Okänd son på Norrmalm?
När Johan Risbergs avlidna syster gav sig tillkänna lämnades ett budskap som bekräftade att hon var lycklig och hade det bra i spiritualisternas himmel belägen i de högsta sfärerna, där det råder upphöjd frid och harmoni.

För Johan Risberg var den fysiska döden endast är en övergång till ett annat existensplan och han trodde starkt på att den döde fortsätter att utvecklas i andevärlden.

Brevmottagaren i Piteå får veta att den första underrättelsen från sin avlidna hustru fick Johan Risberg två dagar efter att hon lämnat sin kropp och att hon nu själv dikterade för honom från sin nya värld och att han nedtecknade detta.

I brevet uppmanas svågern uppmanas besöka garvare Hellström på Norrmalm för att höra efter om där finns någon anställd med förnamnet Herbert.

- Om så är skulle det vara en son till Herbert.

Alltså en son till Johan Risbergs avlidne son Herbert.

Johan Risberg, som även tycks ha samtalat med sin "gumma"
Amalia vid något tillfälle, avrundar med en vädjan till svågern att bevara brevet till eftervärlden vilket denne också gjorde.

Drabbad av depressioner
Risbergs son Herbert var i sin krafts dagar verksam som "kraft- balansartist" som skänkte en större och entusiastisk publik runt om i Sverige, Norge och Danmark underhållning av bestående värde i form av gymnastiska uppvisningar.

Herbert Risberg, som förblev ogift, besökte vid ett tillfälle föräldrarna i Amerika, men tycks inte ha trivts där utan återvände till Sverige, där han sedan avled i Klara församling år 1923. Mycket talar för att det var i sviterna av spanska sjukan som han drabbades av i början av 1920-talet.

Ett dödsfall som tycks ha tagit modern hårt. Hon uppges ha drabbades av depressioner, vilka följde henne in i slutet.

I ett brev från Lusk, Wyoming, avstämplat i oktober 1925 berättar Johan Risberg att hans "gumma" Amalia, född Sjöberg, avlidit, att hon dog av sorg över sonen. Hon dog i sitt hem i Lusk den 4 oktober 1925 i en ålder av 63 år. Det uppges att hon vid några tillfällen återvände till Sverige för att sedan 1922 vara permanent boende i Wyoming.

Hans hustru Amalia, ett i raden av många barn till lotsåldermannen Anton Magnus Sjöberg och hans maka Maria Sandberg i kvarteret Örnen i Piteå, flyttade 1882 till Stockholm. Året därpå gifte hon sig med Johan Risberg. Hon blev mor till fyra barn, av vilka tre dog i späd ålder.

Johan Risberg, som hade sina rötter i Hortlax, flyttade 1878 från Piteå till Stockholm.

I juni 1900 flyttade familjen till Piteå för en kortare tid. Ett par år senare finns familjen åter i Stockholm.

Affärerna stängdes
År 1904 emigrerade Johan Risberg till Amerika. Han lämnade då maka och son för att pröva lyckan och etablerade sig senare som välbeställd skomakare och affärsinnehavare. Han omtalas som expert på skor och cowboy boots och med en mycket stor kundkrets.

I maj 1905 kom två biljetter från Johan Risberg till makan Amalia som lockades över direkt, medan sonen Herbert uppgav inte ha någon större lust att åka "over there". Han blev kvar i Stockholm till januari 1906 då han förenade sig med sina föräldrar.

Längtan tillbaka till Sverige växte sig dock stark hos Herbert Risberg och återvände för att bosätta sig hos sin moster Viktoria, gift Lindqvist, i Stockholm utan att vara mantalsskriven på adressen.

Han fick en släng av spanskan och återhämtade sig aldrig helt, men fortsatte dock en tid som gymnast vid varietéer och cirkusar runt om i Norden, nu tillsammans med en Walther Kemner.

Den 4 februari 1942 lämnade Johan Risberg i Wyoming, det jordiska, efter att i fem dagar ha vårdats på sjukhus för lunginflammation. Det berättas att affärerna i Lusk var stängda begravningsdagen för att hylla affärsmannen, med rötter i Pitebygden, som bar på en tro att själen överlever den fysiska döden och att de dödas andar kan skapa förbindelse med de anhöriga via medier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om