Gustafsson dödsstörtade under byggarbete i Chicago

- Julaftonen så föll Erik ned från sin ställning på tredje våningen och slog ihjäl sig ögonblickligen just som han skulle sluta sitt arbete.Ett brev med det tragiska beskedet att Erik Gustafsson från Lillänget, Piteå, omkommit i Chicago, Illinois, USA, nådde i januari 1916 Pitebygden. Avsändare var Bror Pettersson, bördig från Pålmark, Norrfjärden, som några år tidigare lämnade sin hembygd för landet i väster.

Erik Wilhelm Gustafsson, från Lillänget i Piteå, emigrerade till Amerika, han dödsstörtade på julaftonen under byggnadsarbete i Chicago. Det tog sin tid innan de anhöriga underrättades och i slutet av januari påföljande år infördes dödsannonsen.

Erik Wilhelm Gustafsson, från Lillänget i Piteå, emigrerade till Amerika, han dödsstörtade på julaftonen under byggnadsarbete i Chicago. Det tog sin tid innan de anhöriga underrättades och i slutet av januari påföljande år infördes dödsannonsen.

Foto:

PITEÅ2012-09-29 06:00

Olyckan inträffade under julhelgen 1915, men det gick flera dagar in på det nya året innan föräldrarna hemma i Piteå nåddes av det sorgliga beskedet att deras 23-
årige son slutat sina dagar.

Nyheten om Gustafssons död rapporterades i tidningen den 24 januari och den 31 januari publicerade familjen en dödsannons över den omkomne.

- Den värsta julhelg vi någonsin upplevt, den sorgligaste av alla, berättar Bror Pettersson som för att lätta sitt dystra sinne skrev några rader hem till sina föräldrar och syskon för att informera om vad som hänt i deras nya hemland.

Tystlåten och rättvis
Av praktiska skäl slog Pettersson ihop ett par brev. På samma brevpapper finns nämligen första delen, daterad den 26 december 1915, och den andra delen daterad den 1 januari 1916.

Eric Gustafsson arbetade för ett par danska byggmästare och var i fullt arbete på julaftonen, då han föll ned från byggnadsställningen.

- Det blev mycket sorg istället för glädje. Han var som en broder för oss, för vi har bott tillsammans sedan han kom i fjol vår. En sådan exemplarisk och god pojke som han finns inte, har Bror Pettersson antecknat i brevet.

Enligt Pettersson skulle Gustafsson ha kommit till USA 1914. Enligt Piteå stadsförsamlings utflyttningsbok tog han ut flyttningsbevis år 1912, då med yrkestiteln tapetserargesäll.

Bror Pettersson noterar i sitt brev till mottagarna i Norrfjärden att han och hans broder Elof tidigare varit och hälsat på honom i Chicago.

- Ni minns nog oss tala om honom när vi var hem. Det var en som ingen kunde gräla med ty han var alltid tystlåten och rättvis och därför alltid omtyckt av alla, i synnerhet av oss.

Flitiga brevskrivare
Brevskrivaren Bror Pettersson föddes i Pålmark, där han växte upp bland nio syskon. År 1902 utvandrade han, 19 år gammal, och fick två år senare sällskap av brodern Elof. Bror Petterson var bosatt i Chicago och verksam där, bland annat som målare. Elof Petterson etablerade sig inom byggnadsbranschen.

Bägge bröderna var flitiga brevskrivare och skickade åtskilligt med information hem till Sverige om vad som tilldrog sig i Amerika. De var också vid något tillfälle på besök i hembygden. Första gången troligen 1908.

Eric Gustafsson, född och uppvuxen i Stenbacka, Piteå, arbetade mestadels för bröderna Pettersson, efter att han kommit till USA och var tydligen på väg tillbaka till dessa igen efter en tid hos de danska byggmästarna.

Syskon i Amerika
Bara fem minuter före dödsolyckan var han nämligen hos de danska byggmästarna och meddelade att han skulle sluta för att återgå till jobb hos bröderna Pettersson.

- Erik var en man som ej kan prisas nog. Jag säger inte det för att han är död. Vi har alltid både hemma och i arbete varit de bästa vänner. I synnerhet Elof och han sedan jag vart gift. De brukade åka motorcykel tillsammans på lediga stunder, berättar Bror Pettersson i brevet.

Julaftonen det året skull Petterssons för övrigt vara tillsammans hos en familj Nordström, och där förenas med Erik Gustafsson. De var just färdiga att gå dit då de nåddes av meddelandet att Gustafsson avlidit.

- Ni kan knappt tänka er vilken sorg det blev, slutar Bror Pettersson.

Erik Gustafsson föddes 1892 och var den tredje i ordningen av nio barn till kolaren Karl Gustafsson, bördig från Klatskärn, Örebro, och hans maka Ida Ottiliana Lundqvist.

Enligt tidningsnotisen skulle vid dödsfallet två systrar och en svåger vara bosatta i USA. Utflyttningsboken uppger att av familjen Gustafssons barnaskara hade förutom Erik även systrarna Beda och Tyra samt brodern Martin Mauritz tagit ut flyttningsbetyg för emigration till Amerika.

När Bror Pettersson den 1 januari fortsätter med sitt brev konstaterar han att begravningen ägt rum av Erik Gustafsson.

- Vi hade begravning och Nordström hade ej tid eller lust att arbeta. Dessutom kunde de ej leva kvar där. Allting påminde dem om Erik så de flyttade i går. Jag må nämna att de där kontraktarna hade försäkrat sina män. Det måste vi alla ha numera.

Tackar för strumpor
Pettersson berättar vidare att han på nyårsaftonen var inbjuden till Oskar H.

- Han har nu köpt sig en färghandel även. Det fanns honom ej curage att försöka.

Av brevet framgår vidare att Gunnar Bäck, med rötterna i Altersbruk, övertog Nordströms ena färgaffär.

Bror Pettersson avrundar brevet med att tacka för de strumpor han fått från Sverige och meddelar samtidigt att brodern Elof gett dem, förmodligen i julklapp, ett halvt dussin bordsknivar och gafflar.

- Svärfar Lawson som är här över helgen gav oss 15 dollar och många anda saker fick vi, till och med av Erik.

Brevet är undertecknat "Eder (kid) och broder Bror samt hans käring Lillian".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om