Recept: Sandra Lindgren, Kusmark
Cirka 24 stycken
2 dl strösocker
200 g rumsvarmt smör
2 msk sirap
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl hackade maca¬damianötter, gärna salta
50 g vit choklad
1. Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop socker, smör och sirap poröst.
2. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör sedan ner det i sockerblandningen.
3. Hacka macadamianötterna och den vita chokladen grovt för hand. Rör ner bitarna i smeten.
4. Ta hjälp av ett matskedsmått när du ska mäta hur stora kakorna ska bli. Fyll ett mått strax över kanten. Tryck inte för mycket och för hårt i matskedsmåttet för då kan det vara svårt att få ut dem. Det blir ungefär 12 kakor per plåt. Lämna lite utrymme mellan varje kaka eftersom de flyter ut lite grann.
5. Klicka ut kakorna på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i mitten av ugnen i 5-6 minuter i en vanlig ugn eller 4 minuter i en varmluftsugn. Kakorna ska få en väldigt svag brun färg i kanterna, då är de klara.
6. Flytta över kakorna till ett galler direkt när de är klara. Då blir de sega och frasiga. Var försiktig för de är väldigt mjuka när de kommit ut från ugnen. Låt svalna.
Tips: Prova också med mörk choklad i stället för vit.