Kompis Sverige erbjuder ett stort antal sociala aktiviteter över hela landet för att skapa möten mellan nya och etablerade svenskar. Aktiviteterna syftar till att ge språkträning för nya svenskar och till ett ömsesidigt utbyte av tankar och erfarenheter för alla deltagare.
– Vi har samarbetspartners som vi är väldigt glada över och tack vare dem är alla våra aktiviteter alltid gratis, berättar Natassia Fry som grundade Kompis Sverige 2013.
I Norrbotten genomför Kompis Sverige kompismatchningar och språkkafé online tillsammans med kommunerna Piteå, Luleå, Boden och Gällivare samt länsstyrelsen. En annan populär aktivitet som drivs av Kompis Sverige är "Matiga möten".
– Alla har en relation till mat, oavsett var man kommer ifrån. Att laga mat tillsammans är ett bra sätt att mötas och lära känna varandra, konstaterar Natassia som berömmer Piteå kommun och Christinaskolan som upplåter sina lokaler för träffarna.
– Det här var tredje gången vi ordnade ett "matigt möte" i Piteå och vi kommer gärna hit igen, här finns många intresserade och ett stort engagemang, både bland Piteåborna och hos kommunen och de fem lokala Ica-handlare som ställer upp med råvaror.
Ett matigt möte har ett 30-tal deltagare, ungefär hälften nya och hälften etablerade svenskar, som träffas vid två tillfällen för gemensam matlagning indelade i grupper.
– Vid första träffen får de färdiga recept och kan sätta igång att laga mat direkt. Det kan vara lite stelt första gången man träffas och då är det bra att direkt kunna göra något tillsammans.
I slutet på den första träffen får de i uppdrag att gemensamt komma på maträtter att laga till nästa gång. Daniel Stenmark, Ica-handlare på Ica Kvantum, plockar sedan inför varje träff ihop de varor som behövs och kör ut dem till Christinaskolan.
– Ica-handlarna gör verkligen en fin insats och det brukar bli en härlig blandning av traditionella svenska rätter och rätter från hela världen, säger Natassia.
Kompis Sveriges syfte är att bidra till att underlätta möten mellan människor och motverka en uppdelning mellan "vi och dom".
– Vi vet också att det statistiskt tar upp till sju år innan en nyanländ får sitt första jobb och här är språket givetvis en stor faktor.
Kompis Sverige ser tydliga resultat att deras aktiviteter bidrar till att nyanlända lär sig bättre svenska och att svenskar känner en ökad tillit.
– Aktiviteterna ger stor effekt på individnivå, konstaterar Natassia som ser fram emot nästa matiga möte i Piteå som förhoppningsvis blir till våren.