Gästföreläsare var teologie doktor Leif Nordenstorm från Uppsala. Han drog paralleller från Bibelns familjer och nutidens familjer. Det finns inga problemfria familjer, inte ens i Bibeln. Första paret som pratade med varandra var inte Adam och Eva utan Abraham och Sara. Han sa ”Du är en vacker kvinna!” Hon svarade ”Det som Gud har gjort får mig att le och andra att göra detsamma.” Är man ett par måste det vara den starkaste relationen, ej mamma eller en kompis. Barn kommer ofta till oplanerat på Bibelns tid, men blir ändå rikt välsignade. Likadant är det i vår tid.
Skilsmässor förekom även på Jesu tid. Det finns alltid smärta i en skilsmässa. Familjerådgivare säger ”vissa skiljer sig för snabbt, andra borde ha skiljt sig för länge sedan.” Det är viktigt att gå igenom skilsmässor och kriser utan bitterhet. Det finns gott om bonusföräldrar. Josef var bonuspappa till Jesus. En känd målning visar ett familjegräl i den heliga familjen. Jesus hade allt det mänskliga fastän han var Guds son. Jesus hade också fyra halvbröder samt systrar. Hur ska man då göra för att det ska fungera bra som styvförälder? Det är klokt att introducera en ny partner långsamt. Ta det lugnt med kärleksyttringar. Undvik att kritisera barnets andra förälder. Barnet blir klämd mellan föräldrarna och det blir ingen lätt uppväxt. Som bonusförälder måste man vara medveten om att man får barnen på köpet. Man kommer in i en fix och färdig familj där det finns barn med andra vanor.
Släkttavlorna i Bibeln är viktiga för att visa att Bibeln är historia. Gud älskar att använda ofullkomliga människor i sitt arbete. Det visar alla dessa extremt konstiga familjer i Jesu släkttavla.
Slutligen: Det är normalt att det finns problem i familjen. Det finns någonstans att gå när man har problem. Till familjerådgivningen, kyrkan eller andra som tar emot samtal. Det kan gå bra även om man har problem. När något tråkigt händer är det vanligt att man försonas. Det går att förlåta på olika sätt. Man kan bestämma sig för att inte hämnas och att inte tala illa om den andre.