Torsdag den 18 oktober hade Reumatikerföreningen i Piteå bjudit in överläkare Eva Säve-Söderbergh som jobbar vid barnkliniken, Sunderby Sjukhus för att föreläsa om barnreumatism, samt Eva Rögde och Viktor Fagerlund som stod för kvällens underhållning
Ordförande Marina Backman hälsade alla välkomna och informerade om vad som hänt under hösten och att den 28 oktober åker man på bussresa till IKEA i Haparanda, en föreläsning den 22 november kommer att handla om sömnen och i december blir det glöggmingel med julmusik.
Eva Säve-Söderbergh inledde med att berätta om barnreumatism. På läkarspråk är benämningen för barnreumatism, förkortningen JIA. J står för Juvenil som betyder barn/ungdom. Idiopatisk förklaras med orden - sjukdom utan påvisbar orsak. Artrit = ledinflammation.
För att få diagnosen JIA skall ledinflammationen hos barnet/ungdomen börjat innan 16 års ålder och varat längre än sex veckor.
Man vet att ledinflammationen börjar med att immunsystemet börjar reagera mot den egna kroppen men än idag vet man inte vad som startar igång reaktionsprocessen.
Ärftlighet med många gener inblandade i immunsystemet är troligen en del i startprocessen.
JIA är troligen inte en enda sjukdom utan flera olika sjukdomar med liknande symtom. Det kan till exempel enbart handla om inflammation i några få leder vid samma tillfälle men också den mer allvarliga varianten, som kallas systemisk (hela kroppen) JIA med flera samtidiga symtom, såsom hög feber, hög sänka och andra inflammationsvärden, ledinflammation, förstorad lever och mjälte.
Den vanligaste formen heter Oligoartikulär JIA där enbart få leder är angripna. Vanligast förekommande bland flickor som ofta debuterar i förskoleåldern. En variant som är vanligast bland pojkar heter entesit, vars symtom motsvarar det man kallar ankyloserande spondartrit (tidigare benämnt som Bechterews sjukdom)
Barn som diagnostiseras med JIA följs regelbundet av ögonläkare eftersom den kan ge ögoninflammationer – iriter- som kan bli svåra synskador om dessa inte behandlas. Barnen/ungdomarna följs också regelbundet av specialisttandläkare under uppväxten då käklederna också kan vara inflammerade med svårigheter att gapa och tugga.
Behandlingen med läkemedel är samma som hos vuxna. Gemensamt för alla dessa är att de på olika sätt hämmar immunsystemet. En del av de ”nyare” läkemedlen, till exempel biologiska läkemedel, har utvidgat behandlingsalternativen i positiv riktning.
Barnen/ungdomarna uppmuntras också att vara så fysiskt aktiva de kan utifrån såväl smärta som begränsad kroppslig rörelseförmåga. Smärtan påverkar självkart barnens livskvalitet och till och från kan de ha behov av fler professioner såsom fysioterapeut (sjukgymnast), psykolog och kurator. På universitetssjukhuset i Umeå finns ett smärtteam för JIA.
Cirka 1 500 barn har JIA i Sverige cirka 200-250 barn insjuknar varje år i Sverige.
I Norrbotten finns uppskattningsvis 100 barn. För att komma till barnkliniken kan man höra av sig till dem direkt. Det behövs ingen remiss.
Eva Säve-Söderbergh presenterade kvällens tema på ett mycket intressant och lärorikt sätt och besvarade många frågor från medlemmarna.
Medlemsmötet avslutades med sång av Eva Rögde med Viktor Fagerlund på klaviatur. De utmanade medlemmarna på ett musikquiz.
Ordförande Marina Backman, tackade Eva Säve-Söderbergh, Eva Rögde och Viktor Fagerlund med blommor. Föreningens eminenta kaffekommitté tackades för kvällens fika med en varm applåd och medlemmarna för visat intresse och önskade alla en fortsatt trevlig kväll.