Att vårfåglar är något som intresserar de flesta, det blev tydligt, när fågelkännaren Lars Sandberg häromkvällen i Solandergården föreläste om ”Vårfåglar i Norrbotten”. En halv timme före utsatt tid var lokalen sprängfylld och ett stort antal intresserade tvingades vända i dörren. En tröst i bedrövelsen var att Sandberg lovade återkomma vid ett senare tillfälle (16 maj).
Sandberg inledde sin berättelse med en bild av en sädesärla. Sädesärlan är i folktron fast förbunden med vårens ankomst. Även storspoven med sin karaktäristiska drill är ju ett välbekant vårtecken. Storspoven är ju typisk i vårt ladrike och häckar på ängar och inägor, myrmark och områden som av landhöjningen lyfts ur havet. Fina vårlokaler här i Piteå är bland annat stenarmen vid Piteå havsbad, området utanför Kappa och Storstrandsvaken. Storstrandsvaken är en enastående fågellokal, menade Sandberg, där det under kalla och sena vårar samlas ett enormt antal fåglar av olika arter. Våren 1995 räknade man vid ett tillfälle in mer än fem tusen skrattmåsar. Arter som häckar på helt olika naturområden samsas vid ankomsten på våren på ett ställe för då ger det stora antalet individer ett skydd mot rovdjur och andra fiender. Förekomsten av olika arter varierar över tid. Sångsvanar och kanadagäss som förr var ovanliga här i Norrbotten finns nu i stort antal. Havsörnen som var närmast utrotningshotat har idag ett ganska kraftigt bestånd. Andra arter, som till exempel duvhöken, är beroende av gammelskogar och minskar nu när gammelskogarna avverkas i allt större utsträckning. Sandberg beklagade att naturvårdsintressena står sig slätt i konkurrensen med skogsindustrin.
I en kavalkad av bilder och faktadropp fick publiken sen bekanta sig med svanar, gäss och änder, måsar, trutar och tärnor, örnar, hökar och falkar och många, många fler arter. Man fick till och med bekanta sig med en fågelart, snösiska, som inte finns. Vetenskapen har efter dna-analys kommit fram till att snösiska inte längre ska finnas som art. Sandberg kände sig inte helt tillfreds med att fågelskådandet alltmer utvecklats till en tekniksport där man måste göra DNA-tester för att veta vilken fågel man sett.
Sandberg avrundade föreläsningen med bofinken, en annan av våra vanligaste vårfåglar, innan han utsattes för ytterligare en timmes utfrågning av de vetgiriga åhörarna.