Färgstarka bagarprofiler i Älvsbyn
Barnboken om bagar Bengtsson och barnvisan "En sockerbagare" gav en gång en i dag äldre generationen inblick till människor som var knutna till bageriverksamhet, vilken oftast drevs i liten skala. I dag är det annorlunda. Större delen av allt matbröd som i dag produceras görs hos några få olika stora företag.
Frans Gustav Nilsson fick som 25-åring gesällbrev och var den ende av Johan och Hilda Nilssons söner som blev bagare.
Foto:
Sockerbagaren, komponerades av Alice Tegnér i slutet av 1800-talet, handlar om en konditor som framställer finare bakverk och där "snälla" får kaka medan "stygga" får gå.
Hårt slit
Historiskt är det kvinnor som stått för baket. När det blev bak i större mängder och ansågs som en samhällsangelägenhet, något det gick att göra affärer med, var det männen som klev fram.
Det kan bekräftas i en nyligen utkommen bok, Utstickare, med Marcus Bodin som författare. Han har plockat fram ett intressant bildmaterial och läst igenom gamla dokument.. En bra bok om ett stycke svensk bagerihistoria som ihågkommer familjen Nilsson i Älvsbyn, vars verksamhet genom hårt slit och där ingenting kommit gratis, lett fram till dagens framgångsrika Polarbröd i Älvsbyn. Där bröd under yrkesmässiga former länge togs fram med en man i ledningen. Nu är det nya tider. Kvinnor, med visioner och idéer, har hand om rodret och arbetar för att såväl bageritraditionen som verksamheten lever vidare.
Boken kan varmt rekommenderas, ett stycke svensk och lokal bagerihistoria, vilken exponeras på ett trevligt sätt.
Ger avtryck
Det svenska brödet har en lång historia, det äldsta daterat till 400-talet efter Kristus. För 500 år var det tillräckligt många bagare för att det skulle kunna bildas ett skrå.
Bagerihistorien i Älvsbyn är förvisso inte av så gammalt datum, men ändå tillräckligt gammal för att vara en intressant del av historien. Den började i slutet av 1870-talet när Johan Nilsson kommer till samhället. Sedan har det fortsatt, och där arbetet vid degmaskinen med tiden fått en annan fart och en högre takt.
-Boken är full av människor som brinner och har brunnit för bröd, konstaterar nuvarande verkställande direktören Karin Jonsson Bodin i förordet. Hon är den femte genrationen bagarbarn.
-Utstickaren lämnar ett avtryck både i degen och historien, noterar Karin Jonsson Bodin vidare.
Större delen av allt matbröd som i dag hamnar på konsumenternas bord görs av några få industribagerier, i en mycket automatiserad tillverkningsprocess. Ett av dem är Polarbröd, tredje störst i branschen. Men, storleken till trots, måste där alltid finnas bagarens kunskap om bröd och bakning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!