Färgsprakande kurs i hönsestrik inspirerade deltagare

Vad är hönsestrik? Något som hönsen sprätter med i rabatten? Nej, det handlar om ett kultförklarat sätt att sticka mönster, kreativt och helt fritt.

En färgsprakande och inspirerande kurs i hönsestrik. Det hölls nyligen på Piteå museum av kursledaren Anna Bauer som skrivit boken "Hönsestrik A love story".

En färgsprakande och inspirerande kurs i hönsestrik. Det hölls nyligen på Piteå museum av kursledaren Anna Bauer som skrivit boken "Hönsestrik A love story".

Foto: Privat

Piteå2022-10-06 10:00

Alla som var unga på 70 talet kanske kommer ihåg – danska Kirsten Hofstätter startade en slags stick-revolution i protest med alla exakta mönster, krångliga beskrivningar och tråkiga färger.

Det blev nu vilda mönster med olika figurer och bjärta färger. Även då styrde industrin hur vi skulle klä oss och glädjen att själva få vara kreativa kom i skymundan.

Hon ville att barn skulle få upptäcka färgglädjen och kunna skapa från tidig ålder, så det fick inte vara för svårt. Hon hade också en politisk aspekt med, "Kvinnorörelsen skall drivas med stickorna". Titeln "Hönsestrik" är självironisk, "hönshjärnor", "höns-skvaller" med mera stod för en nedsättande värdering. Det var dags att uppvärdera stickningen på ett enkelt sätt som alla kunde ta del i.

Hemslöjdsföreningen ordnade därför en dagskurs med 17 deltagare nyligen. Anna Bauer, upprest från Göteborg, har återupprättat hönsestrik i Sverige, skrivit fyra böcker och flera häften med fina mönster diagram. Anna är textilkonstnär, färgar garner och håller kurser för oss stick entusiaster bland mycket annat. Just nu turnerar hennes fantastiska utställning "Knitstart my heart" i södra Sverige. Hon har en masterexamen i textil konst från Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg.

Vi fick en föreläsning om historien och sedan frossa färger och mönster hela dagen under sakkunnig ledning. Det blev pingviner, skalbaggar, blommor och fåglar om vartannat. Bordet var fyllt med nystan i de mest skiftande färger och kulörer-bara att blanda vilt efter eget huvud. Märk väl, man behöver inte heller sticka två likadana vantar – de kan mönstras olika men ha samma färgsättning – eller samma mönster. Eller ingetdera.

Vi gick alla hem fyllda av inspiration och ideer – de flesta hamnade nog i soffan med en stickning istället för att plocka fram dammsugaren. Så mycket roligt man kan ha med fina garner, mönster och färger och få ta del av Annas kunskaper. Vilken tur att Anna reser runt i Sverige och håller kurs för oss "stick-nördar" – en sån här dag lever man på länge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!