Berggren inledde med att visa en rad intressanta kartor över Piteå från olika tidsperioder, som visade hur stadens konturer gradvis förändrats under åren lopp. I en rad serier av bilder visade Berggren sedan hur gator och stadsdelar vuxit och utvecklats till vad det är idag.
Det äldsta fotografiet, som avbildar en byggnad i Piteå, är troligen stockholmsfotografen August Roeslers bild från juni 1865, där han avbildar skarpskyttekåren, som är uppställd framför Rådhuset. Den utmärkta kvaliteten på originalfotot gör att man kan zooma in på detaljer. Så kan man till exempel beskåda stadens fina damer, som står uppställda på rådhustrappan, men även kvinnor i vardagsklädsel som bara råkar passera vid fototillfället.
Sundskanalen omvandlades från kanal till uppgrundat avloppsdike och fylldes senare igen. Så småningom blev den en modern genomfartsgata. Allt detta avhandlades naturligtvis i bild under kvällen. Ett pikant inslag var bilden av Piteås första rondell (och rondellhund) som 1958 under en tid fanns i korsningen Sundsgatan-Uddmansgatan. Taxichaufförerna var mycket kritiska och befarade att rondellen skulle orsaka trafikstockningar.
Hur svårt det kan vara att sia om en stads utveckling illustrerade Berggren med ett exempel från Källboområdet. När Riksbyggens uppförde sin första fastighet, Pitehus 1, låg den ju då alldeles i utkanten av staden. Lantmätaren (från Luleå) som skulle sätta ut huset lär ha yttrat: ”Det här huset kommer att få stå som ett monument över pitebornas storhetsvansinne.”
När kvällen sedan var över tackade publiken, fylld av beundran inför såväl de gamla fotografernas yrkesskicklighet som bokförfattarnas idoga kulturgärning, föreläsaren med en varm applåd.