En roman där Hortlaxborna står i centrum
En nästan sann historia om livet i en vanlig familj i Pitebygden i början av förra seklet, som kämpar för sin rätt att leva, inte bara överleva. Med boken om Albin och Märta har Berit Ölund, Piteå, förverkligat en dröm hon haft i många år. Där det som tidigare skrevs för byrålådan nu blivit en tryckt roman.
Berit Ölund, nyligen pensionerad lärare, född i Bergsviken, debuterar med romanen om Albin och Märta. Här finns berättelser som delvis grundar sig på verkliga händelser och människor kring Hortlax, Piteå och Storfors såg.
Foto: Robert Lundberg
Det har tagit tio år. Hon har bland annat lyssnat på sin mormor, morfar och sina föräldrar, sovrat och uteslutit. Mycket av det som berättades ansåg hon som värdefullt att bevara. Skrev ned en del vilket sedan formades till en novell.
En ny Moa?
Erik Grundström, författare med rötterna i Västerbotten och rektor för Folkuniversitetet i Stockholm, för vilken Berit Ölund gått kurser för att lära sig skriva noveller,fick hennes berättelse under ögonen. När han fick se Ölunds novell blev svaret:
- Det här är inte en novell, det är en roman och med tillägget:
- Du är den första kvinnliga arbetarförfattaren efter Moa Martinsson.
Det var förstärkningsord som fick Berit Ölund att gå vidare, att forma en berättelse om vanligt folk i Norrbotten och där mycket av bokens innehåll timar sig i Hortlax, Piteå och kring Storfors såg. Det är mot denna bakgrund berättelsen om Albin och Märta utspelar sig.
- Tilldragelserna i boken grundar sig i många fall på verkliga händelser. Det gäller också de personer som förekommer i berättelsen, betonar Berit Ölund och påpekar att hon utnyttjat sin konstnärliga frihet att använda ortsnamn, språkbruk, personer, seder och andra element helt efter eget huvud.
Stolt och glad
Berit Ölund berättar att hon alltid varit intresserad av historia och haft förmånen att ha morföräldrar som berättat mycket från den tid kring vilken romanen utspelar sig.
Ölund talar med stor ömhet om sina nära och vad de tillfört till bokens innehåll.
- Scener ur livet. Där det bland annat berättas om Stockholmsflickan Alma som kommer som fosterbarn till Hortlax, föder tre horungar och dör. Äldste sonen Albin knyter nävan i byxfickan ligger på tro och loven hos Märta och gör henne med barn, berättar Ölund.
Morföräldrarna Arvid och Agda från Svedjan i Hortlax har fått stå modell för bokens huvudpersoner Albin och Märta. Mamma Vera Ölund, i dag 87 år, är bokens Emma.
Vad säger då mamma om att få spela en av rollerna i boken?
- Hon är stolt och glad, kommenterar Berit Ölund.
För att läsaren skall kunna håll reda på bokens personer har hon även upprättat ett släktregister.
På hemmaplan igen
Att skriva ned upplevelser, det har följt Berit Ölund från tidigare år. Den litterära banan grundlades redan som 6-åring och har sedan följt henne genom livet, men med ett innehåll avsett för byrålådan.
Under sitt yrkesverksamma liv har Ölund satsat på lärarbanan, 30 år i Sjulnäs, två år på Framnäs och 10 år i Stockholm för att därefter återigen slå rot i födelsebygden .
På hemmaplan igen, som pensionär, och med skrivarkurser bakom, har det uppmuntrat till fortsatt skrivande. Gett henne utrymme att ge ut en roman
Det är inte lätt att ge ut en bok i dag,
- Hopplöst att få ut på förlag, suckar Berit Ölund, som själv satsat 30 000 kronor för att få 100 böcker som skall säljas på egen hand. En bok där Thorbjörn Isaksson, Älvsbyn, bidrar med en del illustrationer.
- Ändå går det inte i hop, konstaterar författaren, och framhåller att skrivandet är hennes hobby.
Inom kort kommer hon för övrigt att berätta om boken vid en kulturkväll i Norrfjärden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!