En osannolik vinresa

Chateau Haut-Brion  i Bordeaux.

Chateau Haut-Brion i Bordeaux.

Foto: Bob Edme

Piteå2013-12-05 06:01

 Egentligen borde det inte varit möjligt, men den 12 oktober satt vi, tre amatörer och ett ”halvproffs” från Piteå, som Sveriges landslag i VM i vinprovning i Bordeaux.

Våra personliga resor i vinets värld hade varit ganska olika, men länkades samman för 6–7 år sedan då vi amatörer gick med i Munskänkarna. Vi var Richard Granberg, Jerker Delsing och hans hustru Katarina samt jag och min hustru Anna.

Tanken hos mig var att lära mig välja bra vin till maten, men först måste man lära sig en del allmänt om vin och vintillverkning. Det blev många kurser om viner, druvor och länder för oss, och sakta började vi också kunna känna igen vilken druva ett vin var gjort av, ibland till och med från vilken del av världen det kom.

Under en så kallad tvåbetygskurs 2011–2013 ledd av ”halvproffset” Erik Grödahl vässade vi våra sinnen och kunde alla klara godkänt på provet i mars. Samtidigt pågick uttagningar till SM i vinprovning för tvåmannalag, och plötsligt satt Richard och jag på SM i maj. Tolv viner skulle identifieras, fyra vita, fyra röda och fyra söta eller starkviner. De röda gick inte så bra men de övriga desto bättre och vi vann (visserligen med en ynka poäng – men det räckte).

Vinnarna skulle dessutom ingå i det svenska fyramannalaget i VM! Det blev vi två, Jerker och vår lärare Erik. Veckorna före fylldes av vinprovning – och spottande – men en sådan chans får man förmodligen bara en gång i livet.

Den 12 oktober satt vi på Château Larrivet Haut-Brion i Bordeaux, tillsammans med ytterligare 15 lag från hela världen. De flesta var från Europa men även Kanada, Argentina, Sydafrika, Ryssland och Kina var representerade. Alla var inte amatörer som vi. Det danska laget, som vann VM förra året, hade provat vin tillsammans i 20 år, och några deltagare var till och med i vinbranschen.

Även i VM skulle tolv viner identifieras, vilken druva som dominerade, från vilket land och region det kom samt om möjligt producent och årgång.

VM-resan till Bordeaux hade planerats av den svenske lagledaren Björn Andersson från Munskänkarnas riksförening. På fredagen, dagen före tävlingen, hade han bokat in två besök på vingårdar, med visning och vinprovning. Det första var Château Haut-Brion, ett av Frankrikes och världens mest kända vinslott.

Haut-Brions vinodlingar var mindre än vi hade föreställt oss, och slottet inte så stort, men insidan utstrålade månghundraåriga traditioner.

Fredagen fortsatte med besök på vinslottet Château Carbonnieux och en mottagning för de tävlande lagen på kvällen.

Så kom då tävlingsdagen. Tävlingsvinerna serverades ett och ett och för varje vin hade man tio minuter. Drygt två timmar senare hade svaren lämnats in och en spännande väntan på resultatet tog vid. De rätta svaren lästes upp, på franska och svårtolkad engelska, och sedan placeringarna. Sverige kom på elfte plats, före vinländer som Spanien, Argentina och Sydafrika. Min yngre dotter sms:ade: ”Bra kämpat pappa!

Elfte bäst i världen på vin, det var inte illa.”

Och vilken osannolik vinresa vi hade fått göra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om