Efter stroken är tonsättning Lars-Åkes melodi

Musiken har följt Lars-Åke Johansson, 79, genom livets alla med- och motgångar. En stroke för några år sedan satte stopp för hans eget klarinettspelande. "Nu ägnar jag min tid åt att tonsätta dikter och pianot är min hjälpreda", berättar han.

Lars-Åke Johansson har redan börjat tonsätta en ny dikt ur en av Roland Löfqvists diktsamlingar. " Jag sätter mig vid pianot när jag blir inspirerad, det får ta de tid det tar, jag har inte bråttom", skrattar Lars-Åke.

Lars-Åke Johansson har redan börjat tonsätta en ny dikt ur en av Roland Löfqvists diktsamlingar. " Jag sätter mig vid pianot när jag blir inspirerad, det får ta de tid det tar, jag har inte bråttom", skrattar Lars-Åke.

Foto: Jenny Lindhammar

Piteå2022-11-07 11:00

Lars-Åke Johansson kommer ursprungligen från Kiruna. Största delen av sitt yrkesliv har han tillbringat inom vården men musiken har varit en ständig följeslagare.

– Jag började spela klarinett i 14-årsåldern och det har alltid varit mitt huvudinstrument, berättar Lars-Åke.

undefined
Lars-Åke Johansson hämtar inspiration från en av Roland Löfqvists diktsamlingar. "Jag lärde känns honom via min hustru och det är jag glad över", säger Lars-Åke.

Han har i två omgångar studerat musik på Framnäs folkhögskola, första gången redan på 60-talet, och har även gått som privatist hos Ulf Nilsson på musikhögskolan i Stockholm dit han flyttade efter lumpen.

Lars-Åke blev kvar i Stockholm och jobbade på Karolinska i nästan 30 år. Han spelade mycket under åren i Stockholm, till exempel med Per-Henrik Wallin. Han berättar att livet bjudit på många motgångar men att musiken alltid funnits vid hans sida som en rogivande och läkande kraft och även en källa till glädje. 

undefined
Efter att Lars-Åke Johansson drabbats av en stroke fick klarinetten läggas på hyllan. För 2–3 år sedan började han tonsätta dikter och pianot blev hans hjälpreda.

1963 var han med om en allvarlig bilolycka där han bland annat fick hörselnerven avkapad på höger sida. Under lång tid kämpade han också med ett alkoholberoende.

– Men AA:s 12-stegsprogram hjälpte mig att bli nykter och jag har inte smakat en droppe på många, många år.

1996 flyttade han till Piteå för att gå på Framnäs igen och sökte då också upp sin ungdomskärlek Gudrun. Paret gifte sig 2000, berättar Lars-Åke och ler varmt vid minnet.

undefined
"Musiken och promenader har hjälpt mig mycket efter stroken", berättar Lars-Åke Johansson .

I Piteå spelade han bland annat i Piteå blåsorkester men en stroke för 8–9 år sedan tvingade honom att lägga klarinetten på hyllan. Hustrun Gudrun fick diagnosen Alzheimer för några år sedan och numera bor Lars-Åke ensam i lägenheten i Öjebyn men hälsar på sin hustru regelbundet.

– Men visst är det tråkigt att vi inte kan bo tillsammans längre, Alzheimer är en hemskt sorglig sjukdom, konstaterar han.

För 2–3 år sedan började Lars-Åke tonsätta Kirunabördige diktaren Roland Löfqvists alster och nyligen la han sista handen vid tonsättningen av dikten "Fågelberget bevingad fågel". Nu har han lämnat tonsättningen till Framnäs folkhögskola där musikelever ska ta sig an att skriva arrangemang.

Lars-Åke vill framhålla Janne Bergman som hjälpt honom med musikteori och även försett honom med ackordsföljder att använda i tonsättningen.

– Jag har tonsatt flera av Rolands dikter, de är väldigt inspirerande och kluriga, man måste verkligen fundera över vad som menas i vissa strofer och det gör dem väldigt roliga att arbeta med.

Han har redan börjat tonsätta en ny dikt ur en av Roland Löfqvists diktsamlingar.

– Jag sätter mig vid pianot när jag blir inspirerad, det får ta den tid det tar, jag har inte bråttom, ler Lars-Åke.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!