- Levi slösade aldrig bort sina pengar, men var ingen dollardyrkare. Jag kunde skriva länge om Levis dygder, han hade många. Jag kommer nog aldrig att möta hans like. Det var få som kände honom väl nog att uppskatta hans genomärliga karaktär. Det blir en stor saknad för oss i kören Norrlands sångare. Kvartetten är för alltid upplöst, ty Levi kan ej ersättas.
Ambrosius (Bror) Pettersson, Chicago, skriver raderna i ett brev hem till sina föräldrar och syskon i Pålmark, Norrfjärden.
Levi Ahlman anlände den 28 februari 1902 till New York, från Liverpool, England, ombord på Majestica. Han var då 19 år gammal. Som färdkamrat hade han jämnårige Bror Pettersson. Bägge hade som slutdestination uppgett Greensburg, Pennsylvania.
Ett sista handslag
I brevet skriver Pettersson vidare:
- Sista gången vi var med Levi var lördagskvällen den 13 oktober och vi sjöng på en basar i vår kyrka. Efter programmet bjöd jag gossarna på kaffe i kyrkans undervåning och där sjöng vi flera sånger, men där blev så varmt så vi gick utanför en stund och där sjöng i kvartett, Levi, Carl, Elof och jag en sång, och det var "Hösten är kommen hör stormarnas gny ..." andra versen slutar som ni vet "Där uti stjärnorna tindrar hon opp". Det blev den sista sång som kvartetten sjöng med hans hjälp. Vi var alla så glada och det var sångaranda i luften minst anande att döden redan stämplat vår bäste sångarbroder. Så tyst och lugn som Levi alltid varit så var han ändå en ledare ibland dem han umgicks med.
Levi Ahlman drabbades ett par veckor före sin död av influensa, vilken övergick till dubbelsidig lunginflammation.
Hans vänner från Piteå anande ganska snart att Ahlman inte skulle klara krisen. Bland de som besökte honom vid sjukbädden var Bror Pettersson.
- Han var så glad att jag kom fast han knappast kunde säga ett ord, blott ett sista handslag, berättar Pettersson.
De sista dagarna yrade Ahlman. Han talade då mycket om det han upplevt hemmavid i Norrfjärden, där de första åren passerade revy. När han yrade talade han mestadels svenska.
Brodern Gotthilf Ahlman, som också hörde till utvandrarnas skara, ville att Pettersson skulle meddela släkten i Norrfjärden den sorgliga nyheten, när brodern Levi avlidit.
Sorglig nyhet
Det dröjde länge innan brevet nådde Piteå. Brevet poststämplades i Chicago den 5 november 1918 och nådde Piteå dagen före julafton. Det var en sorglig julnyhet som posten fick dela ut till de anhöriga. Det dröjde sedan ytterligare en tid innan Piteborna fick kännedom om att Levi Ahlman gått ur tiden. Piteå-Tidningen berättade om dödsfallet först den 27 januari 1919.
Där framkom att Levi Ahlman begravdes på Mount Olive katolska kyrkogård i Chicago den 30 oktober, där två präster officierade. Norrlands sångare, kören Ahlman tillhört i många år, sjöng då "Sov i ro".
Ahlman var i svenskkretsar vida känd i Chicagoområdet. Av eftermälena att döma också mycket omtyckt.
1914 bildade han, tillsammans med en del andra norrlänningar, i Greensburg, Pennsylvania, sångarföreningen Norrlands sångare.
Ett par år tidigare underrättade Elof Pettersson per brev sina föräldrar att Levi Ahlmans broder Johan Marcus, eller John som han kallade sig, försvunnit.
- Ni har kanske hört utav Marcus Ahlmans öde som ryktesvis nådde Chicago och som jag tillsvidare ej sätter mera tro till än som rykten i allmänhet om där funnits något som häntytt på olycka, men endast det att han ej hörts utav sen han lämnade en viss plats han bruka stanna hela vintern i skogen förut och komma tillbaka först på våren.
Johan Marcus Ahlman avreste den 12 april 1902 från Southampton, England, med fartyget St Paul, och nådde New York 19 april för vidare befordran till Greensburg Pennsylvania.
Vad som sedan hände Johan Marcus Ahlman, har inte gått att få fram.
Återvände hem
En syster, Judit, emigrerade också till USA. Första november 1904 anlände hon med fartyget Astoria, för vidare resa till brodern Nils Levi i Chicago. Som färdkamrat hade hon Hilda E. Pettersson, vilken angett sin broder Carl Castell, i Greensburg, Pennsylvania, som slutdestination. Castell var bördig från Nybyn, Altersbruk.
Av tillgängliga uppgifter gifte sig Judit Ahlman sig sedan med en Frank E. Strandberg och bosatte sig i Spokane, Washington, där hon avled 1969. Brodern Gotthilf uppges ha avlidit 1953 i Chicago.
Föräldrar till de emigrerade syskonen Ahlman var skomakaren Isak Ahlman och hans hustru, barnmorskan Erika Lovisa Johansdotter. Makarna fick nio barn av vilka fyra emigrerade till USA. När modern avled 1945 var bara tre av barnen kvar i livet, varav två i USA. Erika Ahlman var under sin levnad barnmorska i Ersnäs och Altappen för att sedan, från 1890 till pensioneringen 1920, vara stationerad i Norrfjärden. Vid sin död var hon 95 år gammal.
I Amerikabrevet berättas vidare att Pitebor lämnade Chicago för att återvända hem till Piteå igen.
- Den ena var hustru till Axel Lundmark, som endast vistats här ett par år. Den andra var visst från Munksund.
Den veckan var brevskrivaren också på bröllop, när Carl Rosengren från Rågrindan, Öjebyn. gifte sig med en kvinna från Halland. Rosengren emigrerade 1909.