"Det kväljer mig det äckliga beröm Piteå ges vid festliga tillfällen"

En polischef som smädade de styrande och köpmännen, uttalade domsord över Piteå och öppnade enskildas post tillsammans med postmästaren. Polischefer som ärekränkte varandra och dömdes för fylleriförseelser. Det fanns en tid då det var ganska turbulent kring ordningsmakten i Piteå.

Det fanns en tid i Piteås historia, då polisintrigerna fick "Grönköpingshöjder".

Det fanns en tid i Piteås historia, då polisintrigerna fick "Grönköpingshöjder".

Foto: Scanpix

PITEÅ2010-09-29 06:00
Polisen intar på flera sätt en central position i samhällslivet, för att upprätthålla lag och ordning och för att bekämpa brott, en instans medborgaren vänder sig till för att få hjälp och skydd, en instans som skall samarbeta med andra aktörer i samhället.
Men det fanns en tid i Piteås historia, under 1920-talet och 1930-talet, då polisen hade svårt att hålla känslorna i styr, ådrog sig många anmärkningar och intrigerna fick "Grönköpingshöjder".
Bibliska straffdomar
När de styrande i Piteå inte ville vara med att betala polischefens bostadstelefon såg denne till att offentligt hudflänga hela sin omgivning, med bibliska straffdomar.
Polischefen ville ha 553:25 för abonnemangsavgiften för hemtelefonen, men fick avslag. Politikerna tyckte inte att han skulle ha sådana bekvämligheter, annat än på tjänsterummet.
- En telefon som väl torde vara behövlig för hans utom tjänsten omfattande bedriva advokatverksamhet, påpekade politikerna syrligt i anledning av begäran om en tjänstetelefon hemma..
Stadsfiskalen hävdade då att Piteå skulle vederfaras samma olycka som i Bibeln förutsades om Edomiterna vars erövringar gav profeterna anledning till hårda ord och straffdomar.
Till stadsfullmäktige framförde stadsfiskalen sitt hot, med profeten Obadjas ord i Gamla testamentet: "O se, jag skall göra dig ringa bland folken, mycket föraktad skall du bliva".
Köpmannaföreningen blev även den anklagad för att ha försökt beröva stadsfiskalen hans betalda sidouppdrag.
- Antagligen för att jag inte funnit mig i att dansa efter styrpinnars pipor.
Billigare utan poliser
Polischefen riktade flera gånger skarp kritik mot personer och institutioner.
Uppståndelsen kring telefonen slutade med att drätselkammaren till justitiekanslern ingav en anmälan. Detta för att stadsfiskalen i sina skrivelser bokstavligen överflödat av tillvitelser och smädelser. Allt riktat mot drätselkammaren och dess enskilda ledamöter samt mot köpmännen i Piteå, ja mot hela samhället.
Reaktionerna från Piteåbornas sida lät inte heller vänta på sig.
- Herr stadsfiskal kan Piteå verkligen bli ringare än det är? Fråga de pösande Skellefteå- och Luleåborna och deras yverborne profeter om inte Piteå är tillräckligt ringa och föraktat. Om inte har ni bidragit till att göra det mera ärrat, klargjordes i ett inlägg.
Det påpekades också att de styrande borde dra in stadsfiskalens lön och tjänst.
- Det är väl inte någon idé att ha en avlönad ordningsmakt som därför att dess ledare önskar att hans straffdomar skall gå i uppfyllelse låter det blåsa vind för våg. Skall det lika gå på tok låt det ske utan ordningsmakt. Det blir åtminstone billigare, var en annan kommentar.
Äckligt beröm
Stadsfiskalen tyckte att Piteås utveckling gick fel riktning.
- Det kväljer mig då jag tänker på allt det äckliga beröm om stadens framåtskridande man ger vid festliga tillfällen, påpekade polischefen.
Vid ett annat tillfälle kom stadsfiskalen ihop sig med en av Piteås landsfiskaler. Det resulterade i att landsfiskalen förde talan mot stadsfiskalen för ärkekränkning. Ärendet rullade på en tid, men slutade med förlikning inför rådhusrättens fjärde avdelning i Stockholm.
Ser man i brottsregistret finner man att såväl stadsfiskalen som landsfiskalen även drog på sig böter för fylleriförseelser.
Stadsfiskalen begärde också ersättning med 64 kronor för fyra resor med skjuts, i egenskap av pensionsstyrelsens ombud för Piteå distrikt, från Piteå till Öjebyn och åter.
Vid granskningen av räkningen anmärktes på att ifrågavarande resor borde ha företagits med järnväg och att ersättningen för varje resa fram och åter borde ha utgått med endast en krona och 50 öre. Länsstyrelsen godkände anmärkningen och fastställde ersättningen till 1:50 per resa eller sex kronor. Stadsfiskalen klagade vidare till regeringen, men det ledde inte till någon ändring
Polisen "amerikaniserades"
Detta var under denna tid polisen "amerikaniserades" De fick hänga upp sina sablar och istället göra passen med en batong dinglande i handen
- Som vapen betraktat är batongen inte så lysande och har inte samma anor som värjan, men är mera överensstämmande med nutidens humanitära åskådning och torde nog även förmå injaga tillbörlig respekt hos bovar, bråkmakare och andra busar, konstaterades i Piteå-Tidningen
Den gamla sanningen "Överheten bär icke sitt svärd förgäves" kan däremot än så länge äga sin tillämpning i Luleå där man fortfarande får se polismännen med den gamla hedervärds sabeln vid sidan ingiva respekt hos skälmar och bovar, noterades det 1927 i tidningen.
Det var också vid den här tiden som det blev "American fashion" på poliskläderna, vilket betraktades som en av sensationerna i samhället.
Polisen fick nämligen byta ut de mer eller mindre hemmapreussiska mössorna och pickelhuvorna mot mössor av mera engelsk-amerikansk snitt vilket föranledde följande kommentar i PT:
- Ja, så kan det gå. Preusseriet synes inte vara modernt längre. Men man måste trots allt följa med sin tid. Vi leva i ett demokratiskt tidevarv, men hur känns det för våra hemmapreussare?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om