Det dröjde länge innan kvinnorna fick inträde i den ursprungliga "herrklubben". Under 1950-talet fick förvisso FCO till stånd en speciell kvinnokommitté, vilken dock ganska snabbt insomnade.
Vid årsmötet 1960 konstaterades att det fanns 784 anslutna kvinnor. Året därpå ljusnade det. Därefter har kvinnorna visat en ständigt ökande aktivitet. Men det dröjde fram till 1977 innan den fackliga centralorganisationen fick en kvinnlig ordförande, nämligen Gertrud Lundgren som jobbade i skolbespisningen vid Strömbackaskolan och som var organiserad inom Kommunal.
Byskefödda Lundgren var dessförinnan under några år vice ordförande.
Hon bosatte sig senare i södra Sverige och med sista adress Nyköping, men halvårsvis bosatt i Spanien. Hon avled den 14 juli i år, i en ålder av 84 år.
Flyttade söderut
- Min fackliga aktivitet uppmärksammades tydligen utanför Piteås gränser, för jag hann inte mer än slå mig ner i Nyköping förrän telefonen ringde. Man ville ha mig att organisera en pensionärsavdelning för Kommunal. Jag klargjorde ganska bestämt att jag gjort mitt såväl fackligt som politiskt, efter Piteåren. Men jag blev kontaktad på nytt och tänkte då om. Fick sedan vara med att bilda en pensionärsavdelning, som i dag har 400 medlemmar. Till hösten är det 20 år sedan avdelningen bildades. På grund av mitt utlandsboende, är det för min del inte möjligt att göra en aktiv insats. Därför slutade jag ganska snart i styrelsen, berättade Gertrud Lundgren nyligen i en intervju.
Andra kvinnliga LO-ordförande i Piteå var Annalena Eriksson, också hon från Kommunal.
Hon engagerades i en expansiv tid för LO.
- Det var en jätterolig tid, med många ombud och mycket diskussioner. Men med tiden har det blivit allt fler centraliseringar. Många små fack har slagits ihop och LO:s roll har förändrats. Engagemanget har till vissa delar försvagats och diskussionerna i stort uteblivit. I dag till och med ifrågasätts LO:s berättigande, säger Annalena Eriksson.
Tredje kvinnliga LO-ordföranden, som nyligen tillträtt, är Ingrid Marklund, Roknäs.
Tidningsbud, fackligt engagerad inom Transport, nyligen vald till ordförande för Transport avdelning 26 i Luleå.
1897 togs ett beslut att samla facken till en landsorganisation, i syfte att understödja varandra. Där det bland annat talades om "att samla arbetarna till kamp för det fullständiga erkännandet av deras människorättigheter, att uppnå de bästa möjliga ekonomiska villkor och den största möjliga politiska frihet under de nu bestående kapitalistiska förhållandena samt att upplysa arbetarna om samhällsutvecklingen och dess verkningar".
Våren 1927 berättas i en notis i Piteå-Tidningen att ett tiotal fackliga organisationer i Pitebygden varit samlade i Ernst konditori i Piteå för att behandla frågan om bildandet av en facklig centralorganisation.
Kommunistisk dominans
Vid mötet uttalades nyttan och nödvändigheten av en sådan organisation. En interimsstyrelse valdes med uppgift att i bygden få fram huruvida det fanns intresse för att bilda en facklig centralorganisation. I interimsstyrelsen ingick Viktor Berglund, Storfors, Klas Ögren, Munksund, Axel Löfgren, Öjebyn, Knut Jonsson, Böle och H. Tällström, Piteå
I oktober godkändes stadgarna och styrelsen fick då följande sammansättning: ordförande Axel Löfgren, Öjebyn, kassör John Granberg, Munksund samt Klas Ögren, Munksund, Elis Jonsson, Roknäs, Eugen Ahlkvist, Munksund, Valdemar Berglund och Bertil Lundström, Öjebyn.
De första åren var Socialdemokraterna i minoritet i FCO. Kommunisterna hade ett stort inflytande. Ordföranden och kommunisten Axel Löfgren var både kommunal- och landstingspolitiker. Han blev senare ekonomichef för tidningen Norrskensflamman.
Genombrottet kom 1930 då FCO fick socialdemokratisk majoritet, vilken sedan dess behållits.
Tre kvinnor
Efter Axel Löfgren kom Sigurd Lidström, som var ordförande i 30 år, åren 1931-1961, han följdes av Oscar Lundman, som satt till 1975. Sedan kom ett kort inhopp av Åke Brännström, vilken efter ett år gick över till TCO. Han följdes av Gertrud Lundgren, 1977-1986. Korta mellanspel blev det därefter av Inge Stålnacke och Per-Erik Gustafsson innan ordförandeklubban överlämnades till Bertil Nilsson följd av Björn Berglund, Annalena Eriksson, Allan Granberg och nu Ingrid Marklund.
1947 infördes representantskap och påföljande år fanns över 3 000 medlemmar registrerade i centralorganisationen. Fem år senare noterades att de flesta av ortens fackföreningar tillhörde FCO.
LO-sektion kallas från 1977 det gemensamma organet för LO-anslutna löntagare på kommunal nivå.
Noterbart är att det funnits kvinnliga fackliga ordföranden i organisationer anslutna till FCO/LO alltsedan mitten av 1960-talet. Där Kommunal hållit sig väl framme. Vega Öhman var en av de lokala ordförandena som valdes i mitten av 1960-talet. Bland tidigare kraftfulla röster som ordföranden inom Kommunals kan även nämnas Klara Jonsson och Kerstin Högling.