Det bröllopet skulle Sjölund sent glömma
Tala om minnesrikt gästabud. Panik utbröt i bröllopsgården, huset fattade eld och brudparet svimmade ute på gårdsplanen. Allt inträffade i Roknäs för snart 110 år sedan.
Viktor Sjölund (1872-1950) och hans hustru Maria (1882-1960) ingick äktenskap år 1899 i Roknäs. Ett bröllop som bjöd på en hel del dramatik. Sedan var makarna och deras barn under många år bosatta i Björkliden, Markbygden.
Foto:
Den 19 november 1899 kungjordes i Öjebyns kyrka att 27-årige arbetaren Johan Viktor Sjölund, Roknäs, skulle äkta 17-åriga pigan Maria Elisabet Sandberg, bördig från Nybyn, Altersbruk.
Den 5 december rustades det till bröllop i bonden Anton Danielssons gård i Roknäs.
Viktor Sjölund var son till bonden Jonas Oscar Sjölund och hans maka Maria Mathilda Johansdotter. Maria Elisabet Sandbergs föräldrar var Israel Sandberg och Maria Kristina Lindqvist. Hennes far blev den förste nybyggaren i Granholm, Bredsel.
Panikslagna gäster
Bröllopet började bra, men slutade ganska snart i en tragedi. Med det följde också att brudparet blev rejält skuldsatta, med bortåt 700 kronor. En rejäl summa på den tiden.
Vid sjutiden på kvällen denna decemberdag, när bröllopsfröjden var som störst, exploderade nämligen en lampa i ett av rummen i den tre rum stora gården. Fotogen rann ut på golvmattorna, som snabbt fattade eld. Bröllopsgästerna försökte dämpa elden med de klädesplagg som fanns till hands. Det resulterade i att även kläderna tog eld och snabbt fylldes rummet av rök och lågor.
En villervalla uppstod bland de mer eller mindre panikslagna gästerna. Under tumultet att släcka och evakuera gården råkade någon knuffa omkull en annan stor lampa i ett av de andra rummen varvid elden fick en än större omfattning.
Hals över huvud fick brudparet och gästerna söka sig ut på gården. Det gick så snabbt att de flesta bröllopsgäster inte ens hann få med sig ytterkläder eller huvudbonader. Inom kort stod byggnaden i ljusan låga. Elden "slukade"kläder, möbler, lånegods såsom silver, glas och porslin, som de nygifta tvingades ersätta. Försvann gjorde även trakteringen och en hel del kontanter. Ingenting hann räddas. Det berättas att brudens fader Jonas Oscar Sjölund förlorade 350 kronor. En annan bröllopsgäst fick se sina 150 kronor försvinna i lågorna.
Insamling till de nygifta
Tillskyndande personer försökte hjälpa till i släckningsarbetet, men utan framgång. Det enda som kunde göras för att hindra eldens framfart var att påbörja rivning och förhindra att en närliggande byggnad tog eld.
Som bevis på hur hastigt elden tog fart berättas att flera gäster fick hår och huvuden svedda, innan de kom ut i det fria.
Det omtalas att såväl bruden som brudgummen svimmade ute på gårdsplanen.
- Sviter till följd av förkylningar tros nog komma att följa detta så sorgligt minnesrika gästabud, konstaterade tidningen.
En kort tid därefter, den 14 december gifte sig bonden Johan August Brännström, Roknäs, med bondedottern Johanna Mariana Bergvall. De tog ut lysning samtidigt som Sjölunds. Till det bröllopet var Viktor och Maria Sjölund inbjudna. En av bröllopsgästerna ställde sig då upp och berättade om hur elden våldgästat Sjölunds och uppmanade till en insamling. I tidningen noterades senare att en "vacker insamling" gjorts till förmån för makarna Sjölund, vilken resulterade i 51 kronor och några ören.
Barnrik familj
Viktor och Maria Sjölund blev föräldrar till 13 barn. De lämnade Infjärden och bosatte sig i Björkliden, Markbygden, där de 1920 förvärvade en gård efter Johan Johansson. Gården hade tidigare ägts av förste nybyggaren i Björkliden, Nikodemus Andersson. Gården togs senare över av makarnas son Karl Sigfrid Sjölund.
Viktor Sjölund var enligt levnadsbeskrivningen en stark och orädd personlighet och hans gudsfruktan i enlighet med Laestadi läror gjorde att han under många år tillbaka betraktades som en lärare för sina trosfränder. Efter att ha drabbats av en blodpropp gick han 1950 ur tiden. 10 år senare och vid samma ålder dog makan Maria, efter att också ha drabbats av blodpropp. Hon var då bosatt i pensionärshemmet i Långträsk. Även hon betraktades som en kraftfull förespråkare för den laestadianska väckelserörelsen i södra Norrbotten, till vilken hon tidigt anslöt sig.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!