Faktum är att Piteåborna, kanske inte under lika exponerande former, redan för drygt 70 år kunde vara med om olika festliga aktiviteter.
Tidpunkten var mars månad. Bakom aktiviteterna stod en av dåtidens "festgeneraler" i Piteå, Sven Bäckström. Han hade förlagt vinter i Piteå till sin festplats på Svartudden.
Kanske kan någon av de programpunkter han då använde sig av väckas till liv i nutida tappning?
Näbbskodans
Vad sägs om den stora publikdragande sparkstöttingstävlingen i fyra klasser som Bäckström arrangerade. Allt inom ramen för Svartuddens sportsektion, som han var med att bilda. Där fanns såväl kvinnliga som manliga deltagare. De fick tillfälle att i tävlan pröva sin färdighet i hastighetstävlan på det då populära fortskaffningsmedlet.- Aktiviteterna började på Svartudden våren 1934 berättar Anna Bäckström, 92 år, Piteå, maka till Sven Bäckström. Vinteraktiviteter utomhus med bland annat sparkstöttingstävlingen hade vi några år. Ett annat publikdragande arrangemang var gångtävlingen. Vi hade även ordnat med näbbskodans. Mycket folk samlades från när och fjärran för att utomhus dansa gammal dans, bland annat schottis och hambo, erinrar sig Anna Bäckström.
För dansen hade makarna Bäckström ordnat med en täckt utedansbana.
Sven Bäckström hade dock nogsamt noterat i nöjesannonsen att skulle inte blidväder inträffa inställdes dansen, till vilken man vid ett tillfälle förstärkt med en av Piteåortens erkänt förnämsta batterist.
Anna Bäckström berättar vidare att buss och biltrafiken den första tiden bara kunde köra fram till Strömlida, där det fanns en parkeringsplats. Besökarna fick sedan fick gå till Svartudden.
5 000 meter spark
Sparkstöttingstävlingen var uppdelad i fyra klasser och gick från Svartudden till Nötöudden, en sträcka på 5 000 meter.Första klass var för ungdomar i ålder upp till 14 år, andra klass till och med 18 år, tredje klass från och med 19 år. Den fjärde klassen var för åkare med trämedade sparkar, av gammal typ.
En av deltagarna i klassen för trämedade sparkar var fiskaren Erik Berggren, Piteå, som blir 96 år i april.
- Jag var med i loppen i 3-4 år för att kunna få den åtråvärda inteckningen i bucklan som var slutpriset. Jag trodde aldrig jag skulle nå dit, men jag vann tillräckligt många gånger för att bli den som tog hem priset för alltid, skrattar Erik Berggren. En av dem som också fanns i loppet, i mars 1935, var Lars Lundmark, då bosatt i Strömnäs Piteå. Lundmark, i dag 82 år, kom då på åttonde plats i klass ett och hade använt en tid av 22 minuter och 21 sekunder.
Han har också kvar sitt diplom från tävlingen.
- Det var något av folkfest och visst satte man kraft i benen när de 5 000 metrarna skulle avverkas, erinrar sig Lars Lundmark.
Men Sven Bäckström nöjde sig inte bara med sparkarrangemanget. Han anordnade också en gångtävlan ute på isen och som krydda på festligheterna näbbskodans under de två dagar vinterfesten varade.