För 100 år sedan uppstod en fight mellan byarna Bergsviken och Bölebyn. Dragkampen gällde vilken av dessa byar som skulle få en bro över Piteälven som ersättning för den färja som fanns på båda ställena. Före färjornas tid var man tvungen att ro över älven och det var en omständig och farlig sak om det var en hästvagn som skulle transporteras över älven. Då var man tvungen binda ihop två roddbåtar och sedan placera ett hjulpar i vardera båten.
När sedan färjorna kom i mitten av 1800-talet blev ju resorna betydligt enklare men fortfarande inte riskfri. När vårfloden kom med högt vattenstånd kom också stora mängder med timmerstockar och isblock flytande. Axel Grahn har i sin bok ”Anteckningar om Lillpite” berättat att man kunde få vänta länge på en överfart i Böle eftersom det var många hästfordon i kön och man endast kunde ta två eller tre fordon åt gången. En episod från 1894 som blev mycket omtalad var när Johan Anton Andersson (1870–1932) och Maria Amanda Ölund (1872–1920) från Åträsk skulle gifta sig.
Brudparet, liksom gästerna, hade samlats i en lokal i byn där vigselakten skulle äga rum men ingen vigselförrättare kom den dagen beroende på att färjan i Böle inte kunde ta sig över älven på grund av snö och is. Först dagen därpå kunde prästen ta sig till Åträsk och hade då tagit färjan i Bergsviken som fungerade. Både gäster och brudpar hade via telefonbud fått veta att vigselakten var framskjuten till dagen därpå.
Vid sekelskiftet och början av 1900-talet började röster höjas för en bro i antingen Böle eller Bergsviken. Allt eftersom åren gick och man började förstå att endast en bro var möjlig att få blev stämningen mellan Bergsviken och Böle allt sämre och motsättningarna allt skarpare. Mängder av möten hölls på båda sidorna. Länets landshövding Oscar von Sydow som också var civilminister var aldrig närvarande vid något möte men var av den uppfattningen att om någon bro skulle byggas så var det i Bölebyn. Där fanns det möjligheter att få bidrag från överskottet från järnvägsbygget Älvsbyn–Piteå som i juni 1914 passerade Bölebyn och var framme i Piteå 2 juli 1914. Beslutet om en bro över Piteälven dröjde dock och först 1917 byggdes den för stora delar av Infjärden så efterlängtade bron i Bölebyn. Den första bron i Bergsviken byggdes först 1936.