”Människan är en samhällsvarelse”! så sa filosofen Arestoteles för länge sedan. Han menade att det är naturligt för människan att vilja vara en del av samhället. För att känna sig säker och trygg är det viktigt att vara med och påverka sin situation i samhället. Vi vet att piteborna vill och kan ta eget ansvar, även i utsatta situationer. Oavsett om vi är hemma, i naturen, i stan, på landsbygden har vi själva stor möjlighet att klara oss själva och hjälpa andra i en nödsituation. Det var detta som Civilförsvarsförbundets medlemsmöte på Räddningstjänsten handlade om.
Civilförsvarsförbundet Piteå består av 54 engagerade medlemmar som var inbjudna till höstens medlemsmöte. Civilförsvarsförbundet har tre uppdrag från MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, sa Britta Svensson, föreningens ordförande. Uppdraget handlar om att informera, utbilda och hjälpa till. Genom information och utbildning i till exempel “72 timmar som gör skillnad” vill Civilförsvarsförbundet Piteå underlätta för piteborna att hantera olyckor och krislägen. Det kan handla om längre strömavbrott, problem med dricksvatten, isolering på grund av snöstorm. Ju bättre förberedda piteborna är ju bättre kan vi själva tillgodose grundläggande behov som mat, värme, vatten, sömn och information under minst 72 timmar. Civilförsvarsförbundet utbildar i HLR, hjärt och lungräddning samt informerar om betydelsen av att göra riskbedömningar i hemmet i syfte att vara förberedd när/om något oförutsett händer.
Civilförsvarsförbundet håller just nu på att lära mer om IT-säkerhet/cybersäkerhet för att skydda digital information på samhällsnivå, men även hos oss som enskilda individer. En utveckling av det totala försvaret och civila försvaret är mer aktuellt nu än för några år sedan beroende på det hårdnade omvärldsläget.
Tomas Berg, föreningens kassör, instruktör och FRG ansvarig Piteå kommun, berättade om Frivilliga Resurs Gruppen och dess verksamhet. FRG består av 25 personer som ”står redo” för att hjälpa till när/om något oförutsett händer inom Piteå Kommun. Medlemmarna i FRG utbildas kontinuerligt i olika krishanteringsmetoder och övar olika scenarier för att vara så väl förberedd som möjligt när/om det oväntade händer, sa Tomas Berg.
Torbjörn Johansson, räddningschef Piteå kommun, berättade hur Räddningstjänsten arbetar för att vi som bor och vistas i Piteå kommun ska känna oss trygga i vardagen. Det handlar inte enbart om att släcka bränder och bistå vid till exempel trafikolyckor utan lika mycket om att förebygga olyckor och kriser i samhället.
Civilförsvarsförbundet Piteå hälsar till PTs-läsare att föreningen står till förfogande för utbildning och information i hemberedskap.