Caravan Club Norrbotten ute på rally

Piteå2016-10-06 06:00

Vad är ett rally med husvagnar och husbilar? Kan man verkligen köra rally med dem? Det vi menar med ­rally betyder bara att man campar på olika ställen.

Det var första gången klubben gjorde något liknande, och det var spännande att se hur det fungerade.

Det började vid Meldersteins vackra herrgård med fantastiskt höstväder. Solen sken från en molnfri himmel och det var varmt som på sommaren. Men hösten märktes på kvällen när vi grillade korv tillsammans.

Nästa morgon serverades frukosten i herrgården, och under tiden berättade Gunnar Thingvall, en av ägarna, om herrgårdens historia. Mycket intressant. Vår första Bernadotte, Jean Baptiste som senare blev Karl XIV Johan, var en av ägarna. Han var mycket förmögen när han kom till Sverige och köpte upp stora marker i Norrland. Ett tag ägde han en tion­del av Sveriges yta. Han lånade ut pengar till svenska staten så att man kunde betala statsskulden! Det höll på att gå illa med herrgården för den var dåligt underhållen. Bland annat auktionerade Råneå kommun 1929 ut möblemanget men också inredningen och däribland en mängd fina kakelugnar. Dessutom brände man all bokföring och övrig dokumentation.

Efter frukosten bar det av mot Mårdseleforsen, där B-O och Ulla Linder bakade glödkakor och bjöd alla på. Nästa stopp var Murjek där man tittade på skolmuseet som finns i hembygdsgården. Murjek är nu en avfolkningsby, men annat var det på 1880-talet. Då byggdes malmbanan och byn fick sitt första stationshus.

1929 flyttade statens lapska seminarium från Mattisudden till Murjek, vilket gjorde att det blev än mer verksamhet där. I mitten av 30-talet lades seminariet ner, och då började nedgången. Det är en by värd att besöka trots det.

Färden gick vidare mot Gällivare camping, där deltagarna skulle övernatta. B-O och Ulla som höll i rallyt körde först och sen kom alla andra på rad efter. Det måste ha sett lustigt ut för mötande trafik när fyra husvagnar och elva husbilar körde i karavan.

Söndag morgon gick färden vidare via Messaure kraftverk med Europas största dammbygge på sin tid. Dammen är fortfarande Europas största när det gäller massan i dammen. Nästa mål var Vuollerim 6000, där vi gjorde lunchpaus. Vuollerim 6000 drivs nu för tiden helt av ideella krafter eftersom man inte längre får några bidrag. De öppnade speciellt för gruppen så att de som ville fick se det fina bildspelet och titta på byggnaderna utanför. Det är ett museum där man får ta i sakerna och prova kläderna som fanns där. Man vet inte hur länge det får finnas kvar.

Sista anhalten på rallyt var Tree Hotel i Harads där man fick titta in i två kabiner. Man håller nu på att bygga en sjunde och sista kabin som kommer att vara i höjd med trätopparna, så den kommer att stå på stolpar. Alla andra är fästade vid träden.

Historien hur Tree Hotel kom till är intressant. Det började med filmen ”Mannen som älskade träd”, där en träkoja spelade en viktig roll. Träkojan blev kvar efter filminspelningen, och den blev inspiration till de övriga rummen. Britta, som hade pensionat i byn, och hennes man Kent fick idén att man kunde bygga uppe i träden. Sedan lades flera ritade förslag ut på hemsidor. Bilderna spred sig blixtsnabbt över världen.

Hur det gick till är väl inte klarlagt, men plötsligt var ritningarna på förstasidan i USA:s största arkitektmagasin. En dag kom Kate Moss med helikopter och skulle övernatta. Kent och Britta var mottagningskommitté, och när Kate tittade ut såg hon Kent och utbrast: Dig känner jag igen! Hon hade sett CNN:s tv-inslag!

Det är fortfarande så att Tree Hotel är mer känt utomlands, framför allt i Storbritannien, Japan och andra asiatiska länder och minst känt i övriga europeiska länder.

Fyllda med intryck från rallyt skildes man nu åt och var och en åkte hem till sitt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om