Bronsskylten är på plats i Saras bönhus

Piteå2016-08-10 06:00

I början av år 2016 utsåg länsstyrelsen ”Saras bönehus” i Missenträsk till byggnadsminne. I söndags sattes bronsskylten på plats.

På plats var bland andra länsantikvarien Bo Sundin. Han berättade att bönhuset i Missenträsk numera har samma skydd som exempelvis Drottningholms slott. Tidigare var det i princip endast slott och herresäten som ansågs ha ett synnerligen högt bevarandevärde. Enligt den nya kulturmiljölagen är det numera möjligt att även ”enkla” byggnader kan få ett lagskydd.

Sundin berättade att under 5–6 års tid har över 250 bönhus inventerats. En rad kriterier ställdes upp och till slut föll valet på bönhuset i Missenträsk, ”Saras bönehus”. Valet hade egentligen ingenting med Sara Lidman att göra. Bland villkoren nämnde Sundin, att huset skall ha uppförts som bönhus från allra första början, byggts i ekumenisk anda, att det fortfarande skall vara i bruk och i ursprungligt skick och med tillhörande välbevarad miljö. Det bönhus som bäst uppfyllde villkoren var det i Missenträsk.

Bönhuset i Missenträsk byggdes för 80 år sedan och en av de drivande var Sara Lidmans far Andreas. Väckelsen var stor i Jörnsbygden på 1920-talet. Som avslutning skruvade Sundin tillsammans med byarepresentanten Mårten Sundqvist fast byggnadsminnesskylten – med skruvar som bra går att vrida åt ett håll.

Det var nära nog fullsatt i det 80-åriga bönhuset. På plats var Sam Nilsson, före detta SVT-chef. Skådespelarskan och dramatikern Ellenor Lindgren (känd för sin medverkan i filmen Jägarna 2) underhöll med att läsa texter skrivna av Sara Lidman. Bland annat hade man lyckats få tag på Saras första insändare – ett genmäle som visade att den då 18-­åriga Sara ägde pennans makt.

Arrangör var Missenträsks bygdegårdsförening, länsstyrelsen i Västerbottens län och Sara Lidman-sällskapet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om