Bröllopsfest bjöd på allt annat än nyktra kyssar
Ett minst sagt dramatiskt bröllop, något utöver det vanliga och som skapade rubriker. Det utspelades i restaurang Riddarkällaren i Piteå för 55 år sedan. Där det inte gavs något större utrymme att sätta sig till bords och njuta av bröllopsmiddagen.
Foto: Scanpix
Det kablades ut att brudparet och deras inbjudna hörde till "tattarsläktet", en term som i dag anses nedsättande. Då betraktad som en grupp vilken hade en blandning av asociala element. I vilket bland annat även skulle ingå lösaktiga och lättjefulla kvinnor samt utan tukt uppvuxna individer.
Resultatet av bröllopet blev att bruden fick delar av sin utstyrsel sönderriven och i slutänden uppträdde mycket lätt klädd.
Gästerna finkades
Den heta bröllopsfesten bjöd på allt annat än nyktra kyssar. Den fick ett snabbt slut sedan Piteås poliskår, efter larm från restaurangpersonalen, tvingades blanda sig i och ta hand om sällskapet, ett 30-tal personer. Hela sällskapet hade nämligen börjat puckla på varandra. Då polisen försökte skingra det brokiga sällskapet började bröllopsgästerna hålla ihop och satte sig upp mot ordningsmakten. Piteås polischef hörde till dem som fick ett påtagligt minne med sig hem från festen, efter att ha försökt reda upp i röran. När landsfiskalen med sina kollegor tog sig in i festlokalen knuffades han nerför stentrappan, från entrén och ner i lokalen. Restaurangen låg i källarplanet.
Istället för att vara medagerande i en glad bröllopsfest fick gästerna finna sig i att sätta sig på enkla träbritsar bakom galler. Sällan har Piteåpolisens arrestlokaler varit så välfyllda.
Av vad som framkommit var flera av bröllopsgästerna redan under vigselhögtiden stärkta av promillehaltiga drycker och således litet runda under fötterna,
Inte långt efter det att brudparet sagt ja till varandra började de församlade komma i dispyt med varandra. Det blev inledningen till det efterföljande tumultet.
Gästerna hade knappt hunnit anlända till Riddarkällaren för att äta av smörgåsbordet förrän det varma blodet kom i svallning. Smockor började utdelas till höger och vänster.
Vilda skrin
Det berättas att det bjöds på ett oväsen som sällan hörts i Piteå, i form av vilda skrin. Allt till ackompanjemang av smällar mot bordsgrannarna. Enligt rapporter började blod flyta här och där bland gästerna och tyg krasade när bröllopskläder av olika typ och snitt revs sönder.
Gästerna hann bara få ett smakprov av smörgåsbordet. Varmrätten, glassen, tårtan och, som det skrevs "härligt doftande kaffe i den puttrande bryggaren" blev aldrig inmundigat.
Brudgummen, som blivit både blodig och sönderriven i kläderna, gav sig snabbt av med sin uppvaktning, sina bröder, till den Piteåby där de nygifta var bosatta. Men länge räckte inte friden. Bråket fortsatte. I sådan omfattning att polis fick tillkallas även dit. När ordningsmakten anlände fann de att hela sällskapet, i sitt berusade tillstånd, tuppat av.
Brudgummen snarkade högljutt.
- Helt förgätande sina skyldigheter som nygift äkta man. Bruden som också sökt sig dit visade sig något senare mycket lätt klädd, men uppbragt och ledsen över att hon gått miste om en efterlängtad bröllopsnatt, rapporterade Piteå-Tidningen.
Kortvarig lycka
Ett annat bröllop som inträffade 30 år tidigare, år 1925, bjöds även det på tragik, men av det mer sorgsna slaget. Där lyckan blev mycket kort.
I tidningen fanns i maj en notis som berättade att en arbetare från Fällträsk, Luleå, på gränsen till Långträsk, Sjulsmark, tisdagen den 5 maj hade vigts med sin trolovade, en flicka från Älvsbyn. Vigseln förrättades i lasarettet i Luleå av komminister Henrik Berlin.
Lysning hade avkunnats åtta veckor tidigare, men mannens sjukdom lade hinder i vägen för bröllopet. Det berättas att efter vigseln bjöds det på kaffe i sjuksalen. Dagen efter vigseln avled mannen.
I samband med Mikaelihelgen samma år publicerades en insändare med rubriken Upprörande. Där det reagerades över hur Älvsbypojkarna allt för intensivt uppvaktat en flicka i en kyrkstuga och då kysste henne så att hon blev våt i hela ansiktet.
- Åsyftande herrar inträngde i en kyrkstuga släckte lyset varefter en där boende flicka trängdes fast mot väggen, varvid ett dussin byhökar tilldelade henne en massa kyssar så att hon var alldels våt i hela ansiktet.
Vid hennes rop på hjälp skyndade ett par unga män, bekanta till henne, till och gjorde rent hus i kyrkstugan genom att kasta ut inkräktarna med våldsam fart.
Detta i en tid då Piteå-Tidningen rapporterades att gifta lärarinnor sades upp från sina tjänster. Skolrådet i Piteå landsförsamling hade, i enlighet med folkskolestadgans paragraf 32, sagt upp Olga Lundström i Fagerheden. Hon hade gift sig. Uppsägning skulle även gälla andra lärarinnor i församlingen. Skolrådet anförde att uppstod allt för stora svårigheter att förena lärartjänsten med familjeintresset. Uppsägningarna skedde också, enligt skolrådet, med omtanke om obefordrade och oförsörjda lärarinnor vilkas ställning på grund av "överproduktion" på lärarbanan ansågs som mycket bekymmersam.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!