Bönboken blev Antons fars dagspresent
Fars dag, högtiden då barn firar sina fäder, blev kanske litet speciell söndagen den 9 november 1958 för Anton Nordlund i Tullnäs, Norrfjärden. Han fick denna dag ta emot en bönbok. En bok som sedan lämnade släkten och nyligen hittades i en hög med papper avsedda för soptippen.
Bönboken som var på väg med soporna.
Foto:
Bönboken med titeln "Bönbok för gamla" har texter för årets och livets växlingar, för egna tankar och känslor och alla hämtade ur Psaltaren.
Gift två gånger
Anton Nordlund var född i Pålsträsk, Älvsbyn, och flyttade 1919 till Norrfjärden.
I yngre dagar var han gruvarbetare och i flera år även skogs- och flottningsarbetare. I Norrfjärden förvärvade han ett hemman och köpte sedan till en jordegendom i Harrträsk, flera kilometer från hemmet. Inom jordbruket lade han i sin krafts dagar ned ett omfattande arbete.
Anton Nordlund, född 1888, gifte sig 1916 med Anna Augusta Jonsson från Backträsk. De fick i Pålsträsk först dottern Malin Alexia, född 1917 och död samma år. Sedan kom sonen Åke, född 1918 i Norrfjärden och som avled 1977 i Öjebyn och därefter sonen Håkan, född 1920 i Norrfjärden och död 1922.
Makan Anna Augusta avled 1924 och Nordlund gifte 1926 om sig med den en månad yngre Hilda Berg från Nybyn, Altersbruk. De fick 1926 dottern Elly, gift Pettersson.
Anton Nordlund avled den 18 december 1959.
Hilda Nordlund avled 1974 i Norrfjärden och dotter Elly avled 1993 i Piteå.
Så firas dagen
I gamla anvisningar, förmodligen plockade och omgjorda från morsdagsfirandet, berättas hur fars dag skall firas.
1) Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.
2) Far hälsas om morgonen med sång av barnen.
3) Han bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Han hedras med blommor och en liten gåva.
4) Honom beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete under den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska.
5) Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där mor i huset medverkar. Något vackert läses upp utantill, och hjärtats tack bringas far, som är hemmets sammanhållande kraft. Barnen utbedja sig fars förlåtelse för ohörsamhet och bristande tacksamhet, för allt som vållat f flkar sorg, suckar, bekymmer och svårigheter.
6) Frånvarande barn hälsa far med brev eller telegram eller vykort, som särskilt gjorts och tillhandahålles för fars dag.
Idé från USA
Initiativtagaren till fars dag var en kvinna från i USA. Hon ville hedra sin far för att denne ensam fostrat henne och hennes fem syskon på sin farm sedan hans hustru, då hon fött familjens sjätte barn, dött i barnsäng. Initiativet spred sig och redan 1924 förklarade USA:s president att han stödde idén. Det dröjde dock till 1966 innan det instiftades att den tredje söndagen i juni skulle bli fars dag i hela USA.
Seden kom till Sverige 1931 och firades till en början i juni. Efter önskemål från affärsmännen senarelades tidpunkten för fars dag till november för att ligga bättre i förhållande till mors dag. Fars dag infaller därför numera andra söndagen i november.
Fars dag firas samtidigt i Sverige, Finland och Norge. I Danmark firar man den 5 juni. I resten av världen firas fars dag litet olika under året. I flera länder firar barnen dagen även till minne av fäder och förfäder.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!