Valter Lundström, eller ”Wanschinnit” som han i folkmun kom att kallas, var under både 1950- och 1960-talet en mycket populär och välkänd bilförsäljare i Arvidsjaur.
Lundström var född och uppväxt i byn Lainejaur i Malå kommun och hans intresse för motorer förde honom redan i unga år in i motorsporten. Under några år på 1950-talet var han en aktiv och mycket duktig bilracerförare på främst isunderlag. Så duktig att han till och med vid ett tillfälle fick köra en fabriksbil åt välkända Alfa Romeo i Italien.
Till Arvidsjaur flyttade Lundström under första halvan av 1900-talet. Efter att en tid ha varit verksam som föreståndare för då nystartade BP-macken i Arvidsjaur kom han att etablera sig som bilhandlare. Till en början då i ganska liten omfattning i den egna villan på Nyborgsgatan 10. Efter några år flyttades sedan verksamheten till den tvåplansvilla han förvärvade vid Storgatan, en byggnad som är belägen bara ett stenkast från den plats där idag Statoil-macken finns.
Det var också som bilhandlare som Lundström kom att bli en mycket omtyckt och känd företagsprofil. Under nästan två decennier sålde han mängder av bilar till såväl ortsbefolkningen som till många tillresta bilköpsspekulanter. Olika Peugeot-modeller var hans huvudsignum men även de flesta andra bilmärken stod på hans säljmeny.
Över en miljon i kassaskåpet
Valter Lundström levde ett anspråkslöst liv och blev i sitt yrke en både känd och väl sedd person.
”Jag säljer Saab och Mercedes som bröstkarameller” var ett ordval han myntade och som inlandsborna förknippade med honom. ”En wanschinnigt bra bil”, var också ett vanligt uttryck han använde och som även gav honom hans smeknamn.
Det faktum att bilhandlare Lundström under ett flertal år gjorde mängder av bilaffärer men trots detta endast deklarerade för låga årsinkomster gjorde att skattemyndigheterna så småningom började visa intresse för ”Wanchinnigts” ekonomiska förehavanden. Man misstänkte skattefiffel och han avslöjades i samband av en revisionskontroll av banktillgodohavanden.
När polisen på hösten 1968 kom och ville ta en titt i Lundströms kassaskåp låg där över 1,1 miljoner kronor i småsedlar. En ansenlig summa redan då men som förstås vore det flerdubbla om man skulle jämföra summan i dagens penningvärde.
Pengarna togs i beslag och Lundström anklagades för skattesvindel. Han satt också anhållen under några dagar för misstänkt skattefusk.
Omkom i bilolycka
I väntan på utredning och åtal mot honom, som för övrigt kom att skjutas upp ett flertal gånger, kunde den populäre bilhandlaren fortsätta sin försäljningsverksamhet i oförminskat omfattning. Lundström berättade själv vid en intervju i en rikstidning på vårvinten 1969 att han aldrig sålt så bra med bilar som sedan det blev känt att han hade stoppat undan över en miljon i kontanter i kassaskåpet.
”Det har varit folkvandring hit vilket både gläder mig och väl visar att folk fortfarande har förtroende för mig”, menade Lundström vid intervjun.
I en lokal skoltidning hyllade till och med en niondeklass ”Vanschinnit” genom att föreslå att det vore skäl att resa en staty över honom i Arvidsjaur.
Valter Lundström kom dock aldrig att bli fälld för något skattebrott. Han avled i stället i november 1969 i sviterna efter den bilkrock han var inblandad i vid södra infarten av samhället.
En snäll och behaglig man
Många av den generation som köpte bil eller på annat sätt kom i kontakt med Lundström har fortfarande egna minnen att berätta om denne munvige bilhandlare. En av dem som lärde känna honom lite extra är Sten-Hugo Grubbström, bilmekaniker, företagare och även i unga år välkänd motorprofil i Arvidsjaur som när det begav sig bland annat vann en riksmästerskapstävling i isracing.
– Jag minns nog mest Valter för hans stora motorintresse. På 50-talet besökte han ofta Sandbackaskolan där jag då var bilmekanikerelev. Jag var med om att färdigställa chassit till den Jaguar-bil han lät skolan bygga och jag minns också hans stora entusiasm när han gav oss ungdomar tips om hur vi skulle köra för att vinna tid vid kurvtagningar, säger Grubbström som vidare berättar att Lundström under många år på olika sätt var en god sponsor till ortens motorkillar.
– Sammanfattningsvis är mitt minne av honom att han var en behaglig människa med en otroligt god berättarkonst. Han var säkert också en jätteduktig bilförsäljare med tanke på hur många bilar han sålde. När han gick ur tiden blev Arvidsjaur definitivt en stor profil fattigare, menar Sten-Hugo Grubbström.