Bidrag till Lungcentrum vid Norrlands universitetssjukhus

Ordförande Anita Berglund överlämnar en gåva till överläkare Annelie Behndig, från Norrlands universitetssjukhus.

Ordförande Anita Berglund överlämnar en gåva till överläkare Annelie Behndig, från Norrlands universitetssjukhus.

Foto: Lilian Sjöström

Piteå2015-11-20 08:35

HL:s ordförande Anita Berglund öppnade mötet med att hälsa de 60-tal personer som mött upp välkomna till HjärtLungs möte i Kyrkcenter. Kvällens gäster var överläkare Annelie Behndig från Norrlands universitetssjukhus, och KOL-sköterskan Anette Nilsson och verksamhetschef Ronny Grundström från Piteå Hälsocentral. Gästerna hälsades särskilt välkomna.

Kort information lämnades om de verksamheter som pågår inom HL-föreningen samt att föreningen har 730 medlemmar.

Därefter lämnas ordet till överläkare Annelie Behndig, som har sina rötter i Jävrebyn men nu är bosatt i Umeå och arbetar på Norrlands universitetssjukhus, och har forskat på ”KOL”. Sex procent av befolkningen i Sverige är drabbade (400 000–700 000 personer) och uppskattas ha folksjukdomen KOL. Riskfaktorer vid sjukdomen KOL är oftast att patienten är eller har varit rökare, men vissa personer kan även få sjukdomen av andra orsaker.

KOL kan påvisas med att göra spirometri/lung-funktionsundersökning (utandnings-prov). Vårdcentralerna är utrustade med apparatur för spirometriundersökning. Det är viktigt att sjukdomen upptäcks tidigt, och att åtgärder vidtas för den som drabbats av sjukdomen med att bl a sluta röka, hitta rätt träning, rätt läkemedel, syrgas m m. Sjukdomen drabbar oftast de som är över 40 år och är en av de vanligaste sjukdomarna med behovet av vård.

Målsättningen är att patienterna ska kunna leva bra även om man drabbats av sjukdomen. Forskning pågår med att hitta nya läkemedel, sjukdomsmekanismer, ventilbehandling, träning med mera. Vid efterföljande frågestund svarade Annelie på frågor om både mediciner, behandling med mera.

Efter föreläsningen tackar ordföranden Annelie med att överlämna ett forskningsbidrag på 25 000 kronor till Lungforskningen vid Norrlands universitetssjukhus.

Därefter gav Ronny Grundström information om Piteå Hälsocentral, bland annat att de nu har full läkarbemanning plus två ST-läkare och berättar att Piteå närsjukvård har på gång att öppna en KOL-skola. Hos KOL-sköterskan Annette Nilsson var det många av besökarna som passade på att få veta vilken andningskapacitet de har genom att göra en spirometritest. Det var ett uppskattat inslag på mötet.

Mötet avslutades med en kaffestund och dragning på de lotter som sålts under kvällen där vinsterna skänkts av medlemmarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om