Berättelser om Nasafjäll

Ordförande Lars Hallberg hälsade oss cirka 50 seniorer från SPF Häggen. Särskilt välkomnade han Bo Lundman som skulle berätta om Nasafjäll.

Piteå2018-09-14 06:00

När Bos pappa gick bort hittade de en kista med protokoll, aktiebrev med mera som beskrev Nasafjäll. Han kontaktade då Alf Axelson, känd historieprofil i Piteå. Han informerade Bo att detta var väldigt intressant dokumentation och tipsade om var han kunde hitta mer information. Det väckte Bos intresse och han började själv dokumentera en massa fakta och skrivningar som fanns om Nasafjäll. Detta resulterade i boken “Nasafjäll efter 1810”. Vilket speglar 3.e perioden om Nasafjäll. Boken är slutsåld men finns att låna på biblioteket.

Bo berättar att Nasafjäll under flera år undersöktes för att hitta ädla metaller. 1634 hittades silver och ryktet spred sig fort. Gruvdriften satte igång och skedde till 1652. Bergsmän från Dalarna och Tyskland rekryterades. Lapparna (ordet används i dessa texter) nyttjades att transportera malmen under fasansfulla förhållanden. För detta fick de vadmal, sprit och skattefrihet.

Bondpojkar från kusten var ofta de som arbetade med malmen, de arbetade förstås under hemska förhållanden, för en peng motsvarande åtta öre per dag. Epidemier, kyla, dåligt med mat och hårt arbete gjorde att många dog på fjället. En begravningsplats anlades och finns kvar att besöka ännu idag.

Sverige låg i krig ute i Europa och hade stora skulder. Denna silvergruva skulle rädda landet från bankrutt. Det visade sig efter flera års brytning, att lönsamheten var så dålig att gruvbrytningen las ner.

Efter att Bo berättat om Nasafjället, visar han filmen “Silvervägen” som Erik Forsgren gjort. Den skildrar de fasansfulla förhållanden som rådde vid gruvdriften och transporten av malmen som lapparna gjorde. Filmen ger ett mycket starkt intryck på hur människor tvingades till detta hårda arbete.

Idag finns en grupp “Expedition Nasafjäll”, som har ett stort engagemang, att informera och väcka intresse av denna historiska plats. Även i Adolfström finns lämningar kvar från gruvdriften. 1999 borrade Boliden på platsen för att undersöka om det finns malm värd att ta upp. Det visade sig, att så inte är fallet.

På norska sidan av fjället, alldeles vid vår gräns finns mest troligt den renaste kvartsen att bryta. Stort norskt bolag är involverat i detta idag.

Kaffe med gott fika serverades och Lars informerade om kommande aktiviteter. Den 15 september mingel från kl 18.00 på Ångbryggeriet med rabatterad mat. 20 september träff för nya medlemmar kl 13.00 på Hanséns konditori. 26 september kl 13.00 paltlunch på Stadshotellet där Torsten Åhlander berättar om “människor han mött”. Häggenkören startar 28 september kl 10.00 på Kyrkcenter, nya “körare” är välkomna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om