”Liksom i sagan en ljus fe rör med sitt spö vid döda ting och får dem att leva och blomma har duktiga ingenjörer och byggmästare på ett par år trollat fram ett modernt samhälle vid Lilla Laver. Man kan i dag gå in i en av villorna i detta samhälle och finna elektrisk spis i köket, varmt och kallt vatten, avlopp. Samhället har elektriskt ljus, här blir det biograf och Folkets hus; här finns också allmänbad och en hyperelegant folkskola.”
Så lyriskt och uppskattande beskrev författaren Helmer Grundström 1937 det nyligen anlagda gruvsamhället Laver. Lavers blomstringstid blev tyvärr kort – 10 år efter starten 1936 var det dags att lägga ner verksamheten och byggnader och annat som gick att flytta fraktades bort till andra gruvsamhällen och kvar blev endast de anlagda gatorna och husgrunderna som vittnade om vad som en gång varit. Vikande malmtillgång tillsammans med ökande konkurrens och sjunkande metallpriser i andra världskrigets spår gjorde att ägaren, Bolidenbolaget, inte tyckte att verksamheten längre var lönsam. Hos de barn och vuxna som tillbringat några av sina bästa och lyckligaste år i Laver väckte naturligtvis avvecklingen vemod och förstämning. Hos många fanns dock redan då förhoppningen om att Laver någon gång i framtiden skulle återuppstå, eftersom man var övertygad om att det fanns malmtillgångar som ännu inte upptäkts.
Om detta berättade Älvsbyns förra kommunalråd, Bill Nilsson, för den intresserade skara som häromkvällen sökt sig till Solandergården. Nilsson inledde med att visa filmen ”Laver – byn som försvann” och berättade sedan om att nyare geologiska undersökningar visar att malmfyndigheten har en utbredning som liknar en landande rovfågel. Tyvärr började man 1936 brytningen vid ”fågelns näbb”, det smalaste stället på ådern, och det var därför malmtillgången avtog så snabbt.
Själv har Nilsson sedan 2007 varit övertygad om att det är möjligt med ny brytning i Laver och aktivt jobbat för detta. Det var därför med stor glädje han 2012 tog emot beskedet om att Bolidenbolaget planerade för att återuppta verksamheten i Laver. Ännu återstår dock mycket med miljötillstånd och annat innan en ny gruva har öppnats i Laver. Kopparbrytning är onekligen förenat med stora miljöstörningar men Nilsson menade att det är bättre att vi i Sverige, med våra strängra miljökrav och lagar, utvinner och exporterar koppar än att vi ska importera koppar, som framställts med rovdrift och miljöskadliga metoder i andra delar av världen.
Nilsson avslutade kvällen med enkort genomgång av näringslivet i Älvsbyn och sände till sist en hälsning till dem som inte fick plats under kvällen att han återkommer den 25 januari.