Åskans muller

Piteå2017-07-28 06:00

Åskans muller Åska berör människor! Vissa får rysningar, andra blir uppspelta, några blir livrädda. Som meteorolog kan jag inte låta bli att fascineras av åska. Som privatperson är jag mer tudelad då åskan kan slå hårt med översvämmade källare och nedbrunna hus.

Åskans ljusskådespel tycker nog de flesta ändå är någon vackert. Oftast ackompanjerat med ett dovt muller men ibland också ett öronbedövande dån. Vad är det som gör att åskan låter så olika?

När en blixturladdning sker rusar elektroner i blixtkanalen med en hastighet av 30 000 km/s. Luften i anslutning till blixtkanalen hettas upp till 30 000-50 000 grader, vilket är fem gånger högre än på solens yta. Skenet från den upphettade luften är det vi kallar för blixt.

Den snabba upphettningen gör att luften mycket snabbt utvidgas och en tryck- /ljudvåg bildas. Nära nedslagsplatsen blir ljudet kort och mycket starkt. På längre håll är det främst de lägre, dovare ljudvågorna som når fram, dessutom med olika tidpunkt från olika delar av blixten och resultatet blir ett utdraget muller. Befinner vi oss längre bort än cirka 20 kilometer från blixten hörs inget ljud alls och då kallas den observerade blixten för en kornblixt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om