Årets majblommebakelse – till för Piteås unga

Hanséns bageri i Öjebyn har i samarbete med två lokala majblommeföreningar i Piteå tagit fram en bakelse för att stötta Piteås barn och unga. "Det känns jättebra och värdefullt att vi kan göra det" säger konditorn Camilla Marklund.

Fem kronor av  varje bakelse går till de lokala majblommeföreningarna i Piteå.

Fem kronor av varje bakelse går till de lokala majblommeföreningarna i Piteå.

Foto: Sanna Eriksson

Piteå2021-04-25 08:54

Det är tredje året som bageriet samarbetar med de lokala majblommeföreningarna Piteå-Öjebyn och Hortlax-Munksund.

undefined
Försäljningen brukar ligga på mellan tio och 20 bakelser per dag.

– Varje liten krona gör väldigt mycket för att vi ska kunna hjälpa kommunens barn. Bidraget vi får från bakverken går till båda föreningarna, säger Camilla Lundmark, kassör i Piteå-Öjebyns majblommeförening.

Försäljningen av 2021 års majblomma startade för drygt en vecka sedan. Men på grund av pandemin har den inte synliggjorts lika mycket. Det är svårare att nå ut till kunderna då blomman bara kan köpas digitalt. De lokala föreningarna har också märkt av att det nu finns ett ännu större behov av hjälp.

undefined
Fem kronor av varje bakelse går till de lokala majblommeföreningarna i Piteå.

– Det är stor skillnad, försäljningen har minskat samtidigt som behovet av hjälpinsatser har ökat. De barn som vill sälja majblommor har inte kunnat vara ute på samma sätt som tidigare år. Ifjol fick vi tack vare bakelserna in strax över tusen kronor till föreningarna, så det gör skillnad. Nu hoppas vi att så många Piteåbor som möjligt åker och handlar, säger hon.

Camilla Marklund jobbar som konditor i bageriet i Öjebyn och hon är en av dem som står för tillverkningen.

– Årets bakelse har en vanlig sockerkaksbotten med jordgubbsmousse och en citronvaniljkräm. På toppen sitter majblomman som är tillverkad av marsipan. Vi brukar göra moussetårtor under sommaren så vi tänkte att vi kör på det vi vet att folk uppskattar, säger hon.

undefined
"Årets bakelse har en fluffig sockerkaksbotten. Den fylls med jordgubbsmousse och citronvanijkräm och toppas med årets majblomma som är gjord av marsipan", säger konditorn Camilla Marklund.

Försäljningen kommer att pågå till slutet av sommaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!