Linne omgav sig med ett flertal lärjungar. Daniel Solander från Öjebyn, och som slutade sina dagar 1782 i London, var hans favoritlärjunge. Solander var bland annat med om en världsomsegling tillsammans med James Cook.
Spekulationer om att prästsonen Solander är en oäkta son till naturforskaren Linne har faktiskt skymtat fram i böcker som speglat de bägges liv. Med dagens avancerade teknik skulle det säkerligen ganska snabbt kunna gå att få fram ett klarläggande. Men så långt har ingen vetenskapsman ännu gått.
Spekulationer
Myten har uppkommit utifrån att den då 26-årige Linne under sin lappländska resa 1732, under tiden 15-21 juni, övernattat i prästfamiljen Carl och Magdalena Solanders hem i Öjebyn.Senare i livet, när Solander under sina studier förälskade sig i Linnes äldsta dotter Lisa Stina, blev det nej till ett bröllop. Henne som han kallade "min sötaste mamselle Lisa Stina".
Var anledningen till Linnes tveksamhet till ett äktenskap att han kände till att det fanns släktskap? Varför svarade aldrig Daniel Solander på sin moders brev, vilka förblev osprättade i hans nya hemland England? Modern lär ju också ha klagat över sonens ointresse att höra av sig. Kan det tillåtas spekulera att det berodde på att Solander kände till historien om modern och Linne. Sedan kan man undra varför Solander långt senare inte tackade ja till att axla Linnes mantel här hemma i Sverige.
Saken blir spekulationsmässigt än mer spännande när det konstateras att prästfrun Magdalena Bostadia Solander ganska precis nio månader efter Linnes vistelse i Öjebyn födde sonen Daniel, i februari 1733. Hon blev för övrigt mor till fyra barn.
Piteågrenen av släkten Solander dog för övrigt ut 1807
Stora risker
Nu finns det även uppgifter som talar mot släktskap. Bland annat att de utpekade personerna inte har några likheter. Om Magdalena Solander skulle ha gått till sängs med Linne, när hon var prästfru, skulle också ha medfört att familjen hade mycket att riskera.Men till detta kan läggas en senare spekulation kring prästdottern Elsa Christina Risbergs förstfödda. Där fadern prästen Jonas Risberg, Öjebyn, i födelseboken aldrig skrev in datum när barnet föddes. När efterträdaren småningom trädde till gjorde denne vid husförhör en korrigeringen vilken tyder på att prästdottern var i tredje månaden när hon gifte sig. Naturligtvis skulle även detta ha väckt uppståndelse om det kommit fram vid den tidpunkten.
Innan Carl von Linne dog 1778, efter en serie slaganfall, hade han föranstaltat att begravningen skulle präglas av enkelhet. "Lägg mig i kistan, orakad, otvättad, oklädd, omsvept med ett lakan. Slut strax kistan så ingen får se min uselhet", noterade han bland annat som sin sista vilja