68 år sedan Socialdemokraterna fick egen majoritet i kommunstyret
Om Socialdemokraterna och kommunisterna erövrar majoriteten är det inte längre Bengtsson som regerar S. Vid en röd majoritet kommer staden att få se en annan diktator, som man tidigare inte känt. Dessa varningens ord utfärdade Norrbottens Allehandas redaktör Birger Lundberg inför valet 1938, ett val som resulterade i att den borgerliga majoriteten i Piteå utbyttes mot en arbetarmajoritet.
Efter valet den förkunnade PT att Socialdemokraterna vunnit stor framgång och att högern upplevt en katastrofal tillbakagång
Foto:
Det här var vid en tidpunkt då Norrfjärden, Hortlax och Piteå landskommun var egna kommuner. Redan vid valet 1934 hade dessa kommuner fått en socialdemokratisk majoritet och landstinget en röd.
I valet i Piteå ställde Högern, Bondeförbundet, Folkpartiet, Kommunisterna och Socialdemokraterna upp med listor. En gruppering som kallade sig för "Hantverkarlistan" uppträdde på den politiska arenan. Den sistnämnda gruppen ersatte en tidigare tjänstemannalista, vilken 1938 inte ställde upp till omval.
- Hårdast går den listan åt folkpartiet, allrahelst som på den listan och bland dess tillskyndare finns flera namn som är enrollerade i folkpartiet och som kan hota folkpartiets mandat i fullmäktige, konstaterade Birger Lundberg i anledning av Hantverkarlistans tillkomst.
Högern, Folkpartiet och Hantverkslistan gick under kartellen "Fram till val".
Varningens flagg
Socialdemokraterna, med toppnamnet till fullmäktigevalet, redaktör Sven Dahlberg, Piteå-Tidningen, kom även han med en kommentar till Hantverkslistan.
- Varför ordet "hantverk" skall vara med är tämligen outgrundligt, då ingen av kandidaterna ens har någon förbindelse med det hedervärda hantverksyrket, anförde Dahlberg och pekade då på Gustaf Carlssons titel, köpman, Th. Lundqvist, maskinist, Birger Sandberg, försäljare av bilar och Nils Nilsson, byggnadsingenjör.
Dahlberg riktade en spark mot kandidaterna för att de så gärna önskade dvälja sig bland de som "romantiskt kallas stadens fäder".
- De inbilla sig att det är något förfärligt fint att få sitta i stadsfullmäktige "och bestämma". Den blåögdheten kommer nog snart att försvinna när de upptäcker hur otacksam alla offentliga värv är och hur svårt det är att vara alla till lags.
Birger Lundberg å sin sida hissade en varningens flagg till Piteås väljare inför ett eventuellt maktskifte. Han pekade på vad som gjort sig gällande i Piteå, att Piteå-Tidningens tidigare redaktör, tidigare drätselkammarordförande och därefter tjänstemannen och drätseldirektören Axel Bengtsson "i alla fall styrde staden".
- Socialdemokraterna presenterar vid valet en av de svagaste listor de över huvud taget haft sedan den ominösa valet 1926, då de placerade samtliga sina på vallistan upptagna kandidater i fullmäktige. Det vill synas som om alla element som till sin åskådning är att hänföra till den gamla Bengtssongruppen sorgfälligt avlägsnats för att ersättas med sådana som i vått och torrt svära kommunordförande Dahlberg tro och lydnad.
Ett undantag får göras från denna teori och det är i fråga om drätselkammarens nuvarande ordförande Hugo Persson. Detta namn är utan tvivel det starkaste som finns på socialdemokraternas lista. Men en förnuftig man, även om han kan frigöra sig från partimajoritetens mer eller mindre trångsynta perspektiv, lär liksom den ensamma svalan inte kunna göra någon sommar, framhöll Birger Lundberg
Vann valslaget
När valet genomfördes kunde konstateras att valet gick helt i de rödas favör. Man kan faktiskt tala om en röd flodvåg genom landet. Socialdemokraterna vann mer än de beräknat.
När valresultatet räknats samman visade det sig att Socialdemokraterna i Piteå fick 10 mandat, Högern 8, Folkpartiet 1, Kommunisterna 1 och Hantverkslistan 1.
Den allmänna borgerliga kartellen räddade ett mandat åt högern. Det hade emellertid endast behövts omkring 9 röster till för socialdemokraterna att även elfte mandatet tillfallit dem. Hade socialdemokrater och kommunister gått i kartell hade även detta medfört en förlust för högern.
Hantverkslisten samlade betydligt färre röstande än man hade hoppats. Allmänt räknade de med att listan skulle placera två namn, men endast första namnet, elektriker Gustaf Carlsson, gick in.
Invalda i Piteå blev för Socialdemokraterna 1938 blev redaktör Sven Dahlberg, affärschef Hugo Persson, tryckerifaktor Ruben Hedqvist, jordbrukare Arvid Gustafsson, arbetare Folke Olofsson, telefonreparatör K.G. Lundberg, kommunalarbetare Bror Berggren, arbetare Erik Ruthberg, arbetare Alfred Edström och trädgårdsmästare Werner Forsell. För kommunisterna invaldes fabriksarbetare K. Hugo Stenberg.
Högern representerades av rektor Anton Krook, byggnadsingenjör Waldemar Bergström, fru Dagmar Strömgren, jägmästare Axel Sjöquist, grosshandlare E.E. Wallstén, köpman Axel W. Lundberg, snickare Jonas Eriksson och ekonomidirektör Algot Wennman. Folkpartiets representant i stadsfullmäktige blev kantor Olov Selinus.
Socialdemokraterna i Piteå stad fick egen majoritet vid valet 1942, med 13 mandat mot de övriga partiernas 8.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!