- I dag är ett 35-tal personer inskrivna som medlemmar, varav 12 är bosatta på annan ort, berättar Bertil Hedström, en av veteranerna i församlingen.
I kyrkan firas fortfarande regelbundet gudstjänst. Det är församlingen Livets Bröd som hyr lokalen för regelbundna samlingar.
Missionskyrkan i Piteå har inte längre någon fast pastor.
Om Svenska missionsförbundets verksamhet i Piteå berättar kyrkoherde Jonas Alfred Edström i sin redogörelse för 100 år sedan, i samband med en biskopsvisitation. Edström skrev då bland annat att "det har i staden tidigare funnits en sammanslutning av ursprungligen baptistiskt sinnade familjer. Dessa har nu uppgått i den frikyrkliga till Svenska missionsförbundet hörande församlingsbildningen som finns i staden och har eget kapell med tillfälliga predikanter. Denna så kallade friförsamling har 30 inskrivna medlemmar".
Grundades av Lulebo
Svenska Missionskyrkan (tidigare och fram till år 2003 Svenska Missionsförbundet) bildades 1878. Den växte fram ur den nyevangeliska väckelsen på 1800-talet.
Grundare av och ledare för Svenska missionsförbundet var Lulefödde Paul Petter Waldenström (1838-1917) och var resultatet av en splittring inom Svenska kyrkan.
Waldenström framträdde med en ny försoningslära som kretsar i Evangeliska fosterlandsstiftelsens anslöt sig till och där det bland annat fanns en strävan att bryta med den kyrkliga nattvardsordningen. När ett förslag att ändra Evangeliska fosterlandsstiftelsens bekännelseståndpunkt vid 1878 års konferens förkastades, skapades samma år Svenska Missionsförbundet. Waldenström hade dessförinnan blivit avskedad från sin tjänst som EFS-ombud.
Missionskyrkan har från och med 2011 grundat ett nytt samfund tillsammans med Svenska Baptistsamfundet och Metodistkyrkan i Sverige under namnet Gemensam Framtid. De tre bildarsamfunden är således under avveckling.
Församlingen i Piteå bildades 1895 och den första kyrkolokalen hette Betel.
För dyrt
Piteå baptistförsamling, som grundades 1860, byggde kapellet år 1891. Kapellet såldes fyra år senare då det blev för dyrt och ägdes sedan fram till 1920-talet av Missionsförsamlingen.
Robert Hübinette från Långvik, Rosvik, gift tre gånger och trettonbarnsfar, var pastor i missionsförbundet, hemmansägare och kommissionär för Svenska Amerikalinjen. Han var med och bildade missionsförsamlingen i Piteå och var också närvarande år 1933 vid installationen av Hjalmar Bergström som pastor i Betel i Piteå, vilken antagit kallelsen från Piteå missionsförsamling som dess predikant och föreståndare. Bergström avled 1976.
Hjalmar Bergström var känd som "cykelpredikanten". Efter några år inom Missionsförbundet blev han dock en fri förkunnare för att sedan kallas till olika samfund. Lönen var mager. Det berättas att det tidvis inte blev mer än 200 kronor i månaden att försörja familjen på.
En annan känd slitstark pastor var Gunnar Lundbäck, som verkade i 18 års tid. Han avled år 2008.
År 1939 tog Pingstförsamlingen i Piteå över ägandet av Betelkapellet. Detta när församlingen gick ihop med Örebrobaptisterna, som då hade problem att klara verksamheten i byggnaden i kvarteret Vargen.
I en tidningsnotis år 1896 finns noterat att Sällskapet Eckelsia (baptisterna) vid en offentlig auktion sålde fastigheten.
Hypoteksföreningen, genom rådman Axel Collberg, sålde sedan fastigheten till järnhandlaren Carl Brandfors, Luleå. 1899 berättas i en tidningsnotis att ett konsortium bestående av arbetsförman Nordlund, skräddaren Häggström med flera av handlanden Brandfors, Luleå, köpt kapellet för en summa av 9 000 kronor.
Lokalt ägd
År 1938, för 75 år sedan, byggde Missionsförsamlingen en ny kyrka, Immanuelskyrkan efter Prästgårdsgatan. Där hade de sedan sin verksamhet i 25 år då fastigheten såldes och revs för att ge plats för vad som skulle bli varuhuset Tempo. Dessförinnan hade den lilla församlingen beslutat att bygga en ny kyrka efter Källbogatan, som fick namnet Missionskyrkan. I byggnaden finns i dag förutom gudstjänstlokaler 17 hyreslägenheter och en affärslokal. Byggnationen kostade 1,5 miljoner.
Till en början levde församlingen i ett hårt ansträngt ekonomiskt läge för att klara driften av kyrkan. I dag är dock situationen en helt annan.
Vid invigningen i september för 50 år sedan medverkade missionsföreståndare Gösta Nicklasson. Missionsförsamlingen i Piteå tog då sitt tredje andliga hem i besittning, med en lokal som rymmer 200 personer.
Arkitekt för bygget var Birger Franklin, Luleå.
Fastigheten ägs fortfarande av Piteå missionsförsamling och ordförande i dag är Malin Jakobsson, Piteå.