Det bekräftas också i ett brev från Uppsala, daterat den 25 mars, som blev offentligt först påföljande månad för Piteborna. Det var undertecknat med signaturen R.A och hade följande lydelse:
"Att Boström den för sina filosofiska och politiska åsikter ryktbare mannen i förrgår slutade sitt 70-åriga skiftesrika levnadslopp är för Eder säkert bekant, redan innan dessa rader hunnit Er. Boström var ute och spatserade på aftonen dagen för sin död då icke krassligare än vanligt. Han lade sig vanligen timman kl. 9 på aftonen till sängs och sov lugnt till kl. 12 på midnatten. Vid den tiden utbröt en liten eldsvåda i staden och för eldsvådor hade Boström på senare tiden, allt som kraften förminskats, haft en mer eller mindre panisk skräck. Under förra eldsvådan i December förlidet år, då ett bränneri invid staden tuttades på av mordbrännare, hade Boström fått slaganfall då hans gamle vän medicine professor Glas måste eftersändas".
Profeterade sant
Brevskrivaren konstaterar att Boström då, liksom vid flera tillfällen, yttrar att om nya eldsvådor skulle utbryta, han inte skulle överleva förskräckelsen. Brevet fortsätter:"Boström profeterade sant. Ungefär samtidigt med klämtningarna för eldsvådan i förrgår slocknade Boströms liv. Han dog av hjärtslag, fridfullt och lugnt utan minsta tecken till dödskamp. Boström var i Uppsala avhållen av gammal och ung, hans person som andades godhet, välvilja och hjärtlighet stämde icke överens med hans bittra flygskrifter i politiska ämnen. Boström var en kärngubbe av den gamla goda stammen, som snart ej mera finns".
Christopher Jacob
Boström var född i Piteå den 1 januari 1797, som ett av sju barn i familjen och växte upp under enkla förhållanden. Nio år gammal blev han fosterson hos sin morbror som också bekostade hans skolgång. Studierna genomfördes i Härnösand och sedan i Uppsala, där han för att överleva bland annat arbetade som informator. Boström blev senare docent i praktisk filosofi. Han var en tid lärare för kung Oscar I söner arvfurstarna Gustaf och Oscar (senare Oscar II). Boström fick 1842 tjänst som professor i praktisk filosofi. Han utnämndes till riddare av kungliga Nordstjärneorden 1853. Han blev professor emeritus 1863.
Vid tidpunkten för dödsfallet konstaterades att C.J. Boström inte på lång tid besökt Piteå, där han då efterlämnade tre systrar och andra släktingar mot vilka han, enligt uppgifter som då publicerades, " visat mycken hjälpsamhet."
Den som passerar bysten av Boström vid Uddmansgatan, vilken står intill den plats där han en gång föddes, bör kanske lägga på minnet att en av Sveriges mest djupsinniga tänkare har sina rötter i Piteå.