13-åring från Pitholm gav sig på egen hand iväg till Amerika

Det första passet som utfärdades för drygt 13 år gamle Arne Öqvist, Pitholm, som på egen hand reste till Chicago för att där etablera sig.

Det första passet som utfärdades för drygt 13 år gamle Arne Öqvist, Pitholm, som på egen hand reste till Chicago för att där etablera sig.

Foto:

PITEÅ2011-01-21 06:00

Det var en god portion gry i den unge Arne Öqvist, som tidigt fick vänja sig att klara mycket på egen hand. Han föddes på Pitholm. Modern var då ensamstående. Hon gifte sig senare, år 1917 med Hjalmar Berglund. I det äktenskapet föddes sju barn, fem flickor och två pojkar.

Styvfadern Hjalmar Berglund, med rötter i Norrfjärden, hade själv bakom sig en tioårig vistelse i USA, varifrån han återvände 1916 och bosatte sig i Pitholm. Där avled han 1938. Anna Öqvist gick ur tiden 1971.

Omplanteras
Det här var under en tid då över 40 000 personer om året lämnade Sverige. I skaran av utvandrare fanns en moster till Arne, Maria Öqvist. Hon åkte iväg 1914 och slog sig ner i Chicago, gifte sig och fick efternamnet Johnson.

Det är inte helt klarlagt varför 14-årige Arne Öqvist reste. Förmodligen var avsikten att omplantera honom till den amerikanska jorden. Att han i det nya landet, under mosterns vingar, skulle fortsätta livet. Ett land där det söktes arbetskraft och där möjligheterna ansågs som oändliga. Systrarna Anna och Maria hade säkerligen konstaterat, när de brevväxlande med varandra, att unge Arne kunde hjälpas till en bra start i livet i USA.

Men för att livet skulle förändras fullständigt för 13-åringen från Pitholm tvingades han ensam resa till Stockholm. Detta för att få underskrifter på handlingar som erfordrades för en ung person att resa utomlands. Arne Öqvist tog på egen hand tåget från Piteå till Stockholm, tur och retur. Väl hemma i Pitholm packade han sedan ner det han behövde för den första tiden i Amerika.

I Piteå vinkade modern Anna i april farväl till sin son, som hon kanske trodde för alltid. Arne Öqvist tog sig med tåget till Göteborg. Klev där ombord på Amerikabåten som tog honom till New York. Sedan Öqvist väl passerat passkontrollen på Ellis Island lyckades han, utan några kunskaper i engelska, klura ut hur det med tåg skulle gå att ta sig vidare till Chicago. För att där mötas han av sin moster och morbror.

Knivskuren av kund
I New York fick Arne Öqvist för första gången se en glass. Han köpte en, i tron att den skulle gå att spara till ett senare tillfälle. Glassen stoppades ned i den medhava unikaboxen och ganska snart kunde konstateras att det handlade om en lättsmält vara.

Då han inte behärskade engelska språket sattes han, av mostern, ett par år i skola i Chicago. Sedan fick Arne Öqvist anställning i sin morbrors verksamhet, med uppgift att köra ut is till hushållen.

Det berättas att Arne Öqvist under ett arbetspass blev knivskuren av en kund, som vägrade betala för levererad is. Det slutade med att Öqvist i självförsvar slog till kunden med istången. Det kunde ha slutat illa. Kunden polisanmälde nämligen den unge isutköraren. Öqvist friades dock då det anses att han agerat i självförsvar.

Arne Öqvist kände dock inte för att växa fast i den amerikanska jorden för gott. Sex år senare, som 20-åring, tog han nämligen beslutet att återvända till Sverige.

En tid var Arne Öqvist bosatt på Strömnäs. Han gifte sig tre år senare, 1935, med Göta Lidman, som gick ur tiden 1976. Han blev far till två barn. Arne Öqvist avled i Piteå september 1991.

En tid körde han kran vid Lövholmssågen för att därefter etablera sig också som egen företagare. Han drev Rönnbergs kafé i Piteå i ett år, och förvärvade ett åkeri i Storsund, som nu drivs av tredje generationen Öqvist, samt hade egen taxirörelse.

Fick vänta i åtta år
En som också fått vara med att förändra Amerika en smula är Dalia A. Flodström, Hortlax. Tolv år gammal steg hon den 23 februari 1929 ombord på Amerikabåten, som gick via Halifax till New York och medförde 1 203 passagerare, av vilka 153 skulle stiga av i Kanada.

I passagerarlistan är hon antecknad som ensam åkande. Det är inte riktigt hela sanningen. Ombord fanns nämligen även pappan Adrian, som emigrerat åtta år tidigare. Han hade kommit för att hämta "hem" flickan, som vistats hos sin farmor. Det blev för övrigt faderns enda och sista besök i Sverige. De övriga i familjen återvände aldrig till Sverige utan föredrog att hålla brevkontakt under ett antal år.

Ville avvakta bättre tider
Adrian Flodström lämnade Sverige i januari 1921 tillsammans med makan Ester Sofia, född Persson, samt sönerna tvåårige Bengt och treårige Tage. Vad som föranledde beslutet att lämna fyraåriga dottern Dalia hos farmodern och hämta henne åtta år senare är oklart. Möjligen ville man avvakta bättre tider och låta henne komma till USA när tillvaron "over there" stabiliserats.

I USA fick makarna Flodström för övrigt ytterligare en son, Douglas, född 1922, och som avled 1980.

Av tillgängliga uppgifter framgår att Adrian Flodström avled på julafton 1959, 64 år gammal. Han var då bosatt i Grays Harbor, Washington. Hustrun Ester avled 82 år gammal i november 1979. Sonen Bengt avled 2010, 91 år. Sonen Tage blev 87 år gammal och avled 2007.

Dalia Flodström gifte sig och hette Church i efternamn. Hon avled i augusti 2008, i en ålder av 91 år. Hon var också bosatt i Grays Harbror.

Flodströms ättlingar i USA har i dag ingen som helst kontakt med sina släktingar i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om