100-årig historia bakom tapeten

TIDNINGSTAPET. Det som göms ... Staffan Lindmark, Tullnäs, Norrfjärden, har reparerat i ett gammalt sommartorp och till följd av detta fått avsätta en god stund för läsning av gamla dagstidningar, som berättar om tilldragelser i Piteåbygden för 100 år sedan.

Piteå2006-02-25 00:00
"Till arbetaren Jonas Peter Holmqvist i Portsnäs upplåter och försäljer jag undertecknad, till everdelig ego och besittning, en jordlägenhet af mitt ängesskifte i åkesfjärden från mitt egande skattehemman 5/64 dels mantal no 14 i Håkansö by i Piteå socken"

För en köpesumma av 100 kronor sålde den 10 januari 1884 Olof Niklas Olofsson en mindre skifte till Jonas Peter Holmqvist, i Norrfjärden och som på platsen senare lät bygga upp ett hus för sin familj.

I köpesumman ingick även att Holmqvist skulle göra tre manssommardagsverken på hemmansinnehavarens kost, eller i pengar en krona och 50 öre per dag.

Mjöl som klister

När huset väl kom på plats dröjde det dock ett antal år innan stockarna täcktes över med dagstidningar som en isoleringsåtgärd, och därefter - allt eftersom åren gått - försetts med tapeter, sammanlagt fem lager.

Staffan Lindmark, Norrfjärden, i dag fastighetens innehavare, lät för en tid sedan riva bort en del av tapeterna. Detta för vissa reparationsarbeten. Som resultat av detta fick han så att säga på köpet en hel del intressant läsning. Bakom tapetlagren dolde sig nämligen en mängd tidningar, Norrbottens Allehanda från maj till oktober 1907.

- Spishällen i byggnaden är från 1894. När jag började plocka ner tapeterna fann jag att väggbeklädnaden limmats med en mjölblandning. Springorna mellan stockvarven har tätats med mossa, berättar Staffan Lindmark.

Efter Jonas Peter Holmqvist har det varit två ägare till torpet, vilket i dag är en sidobyggnad till det betydliget modernare hus som Lindmark förvärvat, med byggår 1979, och där han bor. Det gamla 1800-talstorpet förändrades under 1970-talet till ett sommarhus.

- Som ett kuriosum kan nämnas att tegelsten från murstocken lagts som golv i stugan, berättar Lindmark vidare.

Livets vardagligheter

De tidningar Lindmark plockat ned bakom tapeterna och sedan kunnat vika ut berättar om livets vardagligheter framförallt i bygden. Noterbart är att annonspriset då var fyra öre millimetern, att förlovnings- vigsel- och födelseannonser kostade en krona. En dödsannons med ram betingade ett pris av två kronor.

Tidningsbladen bakom tapeterna berättar också att starka och destillerade drycker fanns i storköpspartier. För 21 kronor kunde kunderna förvärva 20 liter brännvin. En krona dyrare blev det om man ville ha extra starkt brännvin.

40 liter cognac - med beteckningen god - salufördes 1907 för 45 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om