Förslaget omfattade gatubelysning med 18 på lämpliga platser placerade båglampor, varje med 900 normalljus styrka. Det hela kostnadsberäknat till 15 707 kronor. Dessutom omfattade förslaget belysning av skolorna, rådhuset, fattighuset, brandkasernen och stadshuset för en kostnad av 4 792 kronor. Driftkostnaden skulle dessutom bli billigare genom att brandkåren kunde sköta anläggningen. Dock måste en tillbyggnad av spruthuset göras.
Den 11 december 1894 beslutade stadsfullmäktige att elektrifiering skulle införas i Piteå till en beräknad kosta av 32 000 kronor.
Den 7 mars och den 28 april 1895 behandlar stadsfullmäktige frågan. Det beslutas först att förlägga kraftstationen öster om Kyrkbrogatan, mitt emot brandstationstornet. Detta för att de båda anläggningarna skulle kunna användas av gemensam personal. Men i juni beslutar stadsfullmäktige att skjuta upp uppförandet av en elektrisk centralstation.
År 1900 rapporterar belysningskommitten att det skulle vara fördelaktigt sammankoppla vattenlednings- och belysningsfrågorna. De elektriska firmor som tillfrågades hade dock en annan uppfattning. De åtog sig inte undersökningar om vattenledningar.
Under 1907 påbörjade AB Jakobsson och Eriksson i Umeå uppförandet av ett elektricitetsverk i Piteå, intill Sundskanalen och mitt emot kyrkan, huvudsakligast för belysningsändamål. Den 22 januari 1908, när verket stod i det närmste färdigt, började leveransen av ström till kraft och belysning.
Elanläggningen, tilltagen i mindre skala, ansågs vara tillräcklig rätt lång tid för för samhällets behov. Strömmen alstrades av en 2-cylindrig 65 hästkrafters ångmaskin och en remdriven likströmsgenerator samt ett reservmaskineri bestående av en råoljemotor om 39 hästkrafter.
-Det är nu bara att hoppas att så många abonnenter anmäler sig att anläggningen kan bedrivas med beräknad vinst, konstaterades det inledningsvis
Sommaren samma år drogs det också in ström till Godtemplarhuset för att göra scenen mer lämplig för sceniska prestationer. Då väcktes även frågan om elektrifiering av rådhuset.
1915 utfärdas en stiftelseurkund för ett nytt bolag vars verksamhet skulle bli att, efter inköp av elektricitetsverket i Piteå, tillhandahålla allmänheten ström för ljus och kraft samt att försälja elektriska artiklar.