100 år av facklig sågverkshistoria
Hugo Lidman, K J Karlsson, Ludvig Forslund, Algot Granberg, Klas Ögren, Viktor Grahn, John Granberg och Axel Pettersson. De är några av de fackliga kämparna, som på olika sätt gett avtryck i Pitebygdens sågverkshistoria
När trähusfabriken lades ned på 1960-talet pensionerades nio personer nämligen Axel Isaksson, Sekel Flodström, Oskar Marklund, Sigurd Widell, Tycko Holmkvist, Albert Wikström, Harald Berglund, Gunnar Lundqvist och John Lundkvist.
Foto:
Många är de som genom åren haft sin anställning inom sågverksindustrin i Piteåbygden och på olika sätt tagit ansvaret för bygdens och landets utveckling. Oftast fyllt av möda och arbete.
Uppstudsighet
De fackliga pionjärerna hade ingen lätt uppgift när de som trogna idealister agiterade för sammanhållning, ville väcka arbetarna och få igång en kamp mot ekonomiska bekymmer, mot förtryck och utsugning. Ett flertal pionjärer porträtteras i en nyutkommen bok, 100 års facklig verksamhet vid sågverket i Munksund, med Lennart Lundqvist som författare.
-Den fackliga verksamheten i Munksund har avhandlats i tre tidigare skrifter, men det finns ännu mycket att berätta om Munksundsindustrin och dess utveckling, konstaterar Lennart Lundqvist som speglat en del av sågverksarbetarnas uppstudsighet, vilket upplevdes med stor förskräckelse av makthavarna
Riksfyllt arbete
De som tar boken i sin hand, med ett rikt och intressant bildmaterial, har ingen anledning att bli besvikna över resultatet. I populär form har Lundqvist lyft fram mödor och bedrifter, sågverksindustrins utveckling och framryckning till våra dagar. En god blandning, i lättsmält form av historiskt skeende, människor bakom händelserna, idéerna, entusiasmen och viljan.
Det handlar också om arbetare i ofta riskfyllt arbete. Boken inte bara väcker liv i gamlas minnen. Den kommer också att sätta många ungas fantasi i rörelse kring det mångskiftande liv som utspelats kring sågverksplatsen i Munksund.
Gulingavdelning
Det finns dock i boken några märkliga avsnitt i den fackliga historien, kring konkurrerande fackliga avdelningar. En så kallad "gulingavdelning"som fick förhandlingsrätt med bolaget och stöddes av prästerskapet. En av de framträdande för "gulingarna" var blivande socialdemokratiske kommunalmannen Viktor Grahn, vid den här tiden högerfrisinnad.
Lundqvist har skildrat det industrialistiska genombrottet kring sågen i Munksund i synnerhet, om signalen till uppbyggnaden av en för bygden modern ekonomisk storhetstid. De 100 år som gått, som boken omfattar, har onekligen inneburit en revolution inom sågverksindustrin och dess arbetares levnadsvanor
Det är med bistånd av SCA och Skogs och Träfacket som Lennart Lundqvist verkställt insamlingen av fakta och minnen från sågverksarbetarnas värld, med tankeväckande intryck av personer som inte bara burit tunga plank på sina axlar utan även varit och är en stor del av ansvaret för bygdens och landets utveckling.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!