Dagen då teckenspråket stod i centrum
Inte förrän den 14 maj 1981 blev teckenspråket godkänt som officiellt språk. Då var Sveriges riksdag först i värden att ge det sitt erkännande.
Åsa som själv är döv
poängterar att döva inte är stumma. Det gamla ordet dövstum som togs bort ur läroböckerna redan 1953 används fortfarande av många.
- Vi döva är inte stumma och vi har inget fel på vårt talorgan. Däremot är det ju svårt att forma ljud när man inte hör hur det låter, menar hon.
Elever tecknade
På Strömbackaskolan i Piteå kan man ha teckenspråk som tillval.
Några av skolans elever som gått steg 2 i teckenspråksutbildningen fanns på plats, för att berätta sagor samt teckna texten till musiken från Carolas "Främling".
Shoppande kunder i Gallerian som stannade till kunde även få sig en snabblektion i teckenspråkets grunder och så kallade vardagstecken.
Ökat intresse
- Förr satte man tal före kunskap och tvingade döva elever att lära sig läsa på läppar och försöka tala, men nu är ju äntligen teckenspråket accepterat. Jag hoppas att vi med ett sådant här arrangemang kan så lite frön som ökar intresset för att lära sig lite teckenspråk berättar Åsa Henningsson.
Taktilt är en variant av teckenspråk för dövblinda, som man tecknar i handen.
Teckenspråkets dag arrangerades av Piteå dövas förening, Föreningen Sveriges dövblinda, ABF teckenspråksverksamhet samt Strömbackaskolan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!