Vill upplysa samhället om psykisk ohälsa

"Jag tror inte på monster!". Så inledde kurator Frida Söderberg sin föreläsning om psykisk ohälsa. Med den meningen och genom upplysning vill hon ändra samhällets syn på psykisk ohälsa.

Frida Söderberg vill upplysa samhället om psykisk ohälsa för att minska fördomar. "Att man har gjort en farlig sak betyder inte att man är en farlig människa", säger hon. På tisdagskvällen föreläste hon om ämnet på Kyrkcenter.

Frida Söderberg vill upplysa samhället om psykisk ohälsa för att minska fördomar. "Att man har gjort en farlig sak betyder inte att man är en farlig människa", säger hon. På tisdagskvällen föreläste hon om ämnet på Kyrkcenter.

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ 2012-10-12 06:00

- Jag vill minska fokus på att människor ibland gör farliga saker. Istället vill jag öka medvetenheten att farliga saker orsakas av något och om man förstår risken kan man bättre förebygga det till viss del, säger Frida Söderberg, kurator på psykiatrin länsgemensamt i Öjebyn.

Ändra fokus
Föreläsningen hölls som en del av psykiatrins vecka för att sprida kunskap och minska fördomar om psykisk ohälsa.

Hon tycker också att man ska se till namnet på föreläsningen, "Jag tror inte på monster!".

- Att man har gjort en farlig sak betyder inte att man är en farlig människa, förklarar hon.

Frida Söderberg ser hellre att fokus ligger på när en psykisk sjuk person tillfrisknat och får ett erkännande av allmänheten efter den långa tid som personen spenderat inom sjukvården. Hon tycker att rättspsykiatrin har en tendens att bli hemlig. Det vill hon ändra på.

- Jag önskar att man funderar på vad det är som gör en människa farlig. Om jag själv skulle hamna i en situation där jag gör något som jag inte trodde att jag skulle kunna göra, hur vill jag då att omgivningen ska ge mig en chans att komma tillbaka efter det.

Negativa associationer
Frida Söderberg förklarar att det finns en bild av att rättspsykiatrin är en farlig arbetsmiljö. Hon tycker att det handlar om en fråga om människosyn då de allra flesta inte tar till våld om de känner att de tas på allvar. Psykisk ohälsa förknippas ofta med negativa associationer och mycket riktigt speglas också den bilden upp när publiken får frågan. Vad förknippar ni med psykisk sjukdom?

- Någon som kan vara konstig, eller farlig.

- Man kan vara rädd.

Hon är medveten om den bilden och det är just det hon vill förändra genom upplysning.

Vad ger en människa sitt värde och vad ökar människovärdet, frågar sig Frida Söderberg samtidigt som hon säger att det en jättesvår fråga att svara på. Hon liknar det med hur svårt det kan vara för en person som har varit psykisk sjuk och som begått ett brott i sin sjukdom, att skaka av sig den stämpel brottet medför. Det är det första samhället tar fasta på och hur får individen tillbaka sitt människovärde. För henne som ska hjälpa dessa människor är det viktigt att inte värdera brott.

- Alla ska få hjälp och de ska inte bli dömda igen hos psykiatrin, säger Frida Söderberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!