Var det en avsiktlig felfällning som dödade Lillpitebröderna?

De två bröderna från Lillpite var unga, starka och vältränade skogsarbetare, men dödades bägge av fallande träd. Axel Bergman och hans broder Gotthard fick inte länge njuta av livet i Amerika, dit de sökt sig till en tuff tillvaro för att arbeta, se och lära.

Axel Bergman (1888-1918) från Lillpite omkom under trädfällning. Han var då bosatt i Blanchard Skaigt, Washington.

Axel Bergman (1888-1918) från Lillpite omkom under trädfällning. Han var då bosatt i Blanchard Skaigt, Washington.

Foto:

PITEÅ 2011-07-16 06:00

Det var tre bröder Bergman som på 1910-talet lämnade Lillpite och Sverige för USA. Pojkarna kom från en "barnrik kull" och hade från tidigare år vant sig vid ett strävsamt liv. Ungdomar på landsbygden som emigrerade hade dock andra förhoppningar än att bli drängar och industriarbetare. En del behövdes i urskogarna som skulle fällas och förädlas till virke. Samtliga bröder Bergman från Lillpite avled dock i en serie olyckliga omständigheter.

Herman Bergman var äldst av de tre bröderna och finns antecknad i kyrkans obefintlighetsbok för att ha rymt till USA. Han ville som så många andra ungdomar vid den här tiden komma undan militärtjänsten. Enligt uppgift anlände han, förmodligen via norsk hamn, till USA som 25-åring år 1910.

Efter några år gifte han sig. När frun skulle föda deras första barn dog såväl hon som barnet. Bergman gifte om sig efter några år. I det äktenskapet blev det inga barn. Den 10 december 1950 avled Herman Bergman i Rural Port Angeles, Washington, efter en hjärtattack. Han blev 65 år.

Axel Bergman var 20 år när han 1908 gav sig iväg. Två år senare anslöt sig brodern Gotthard, också han 20 år.

Såväl Axel som Gotthard fick en tuff tillvaro i ett land med stora avstånd, hårda vintrar och heta somrar och fick säkert också uppleva dramatiska äventyr i det hårda livet som skogsdrivare.

Dog på födelsedagen
Axel omkom på sin födelsedag, den 15 februari 1918 i Blanchard, Skagit, Washington, numera en "spökstad". Brodern Gotthard omkom på samma sätt 11 månader tidigare, den 15 mars 1917. Han var då bosatt i Myrtle Point, British Columbia, Kanada.

Bägge bröderna uppgav för immigrationsmyndigheten sig vara ett år äldre än vad som antecknats i de svenska kyrkböckerna.

- Båda blev ihjälfällda. Eftersom träden var så grova så användes en lång såg med handtag i båda ändarna och bröderna hjälptes åt att fälla träden. Enligt vad hemvändande Lillpitebor berättat var de två bröderna på var sitt håll de duktigaste fällarna efter Columbiafloden.

Hemvändarna uppgav att det inte var en olycka utan att det var en avsiktlig felfällning av avundsjuka medarbetare, vilka inte gillade att bröderna var då duktiga, berättar Rune Bergman, Piteå, om de uppgifter han fått om sina farbröder.

Såväl Axel som Gotthard var ogifta. Den senare stod dock i begrepp att gifta sig när olyckan hände.

De bägge brödernas död togs, när meddelandet brevledes nådde Lillpite, hårt av modern. Hon drabbades av en djup depression och fick tas in för vård vid Furunäsets sjuhus. Där avled hon 1919.

Fick träd över sig
Skogsarbete tog också livet av andra utvandrade Pitebor framgår av tidningsnotiserna.

Systrarna Matilda, Ida Fredrika och Elin Alvina, fick 1926 meddelande att deras broder Albin Larsson, född i Rosvik, den 19 oktober avlidit i Grays Harbor, Washington.

Han var sysselsatt i skogsavverkning när han dödades. Under arbetet råkade ett avverkat träd falla emot ett annat och bryta toppen vilket i sin tur föll ned och träffade Larsson, med sådan kraft att han ögonblickligen avled.

- Han var känd som en glad och hurtig person samt en politisk arbetskamrat, skrevs det i meddelandet hem till syskonen i Sverige.

Larsson emigrerade 1909 år till Amerika. Han var vid sin död 42 år och ogift. Föräldrarna var då sedan tidigare döda.

Skogsarbetaren Arvid Lundkvist, son till snickaren Gustav Lundkvist i Långnäs, omkom den 20 oktober 1930 i Portland, Oregon. Även Lundkvist var sysselsatt i skogsarbete. Lundkvist emigrerade 1912. Han var 42 år gammal och ogift.

- Allt vad vi hann se var att han fick en stöt i ryggen av tåget, varpå han ramlade omkull. Sedan hörde vi inte ett ljud från honom. Döden hade ögonblicken inträtt.

Det meddelades i ett brev till Pitholm, till hemmansägaren August Nyström, sedan hans 22-årige Johan Albert Nyström från Pitholm, dödats av ett tåg i april 1912 i närheten av den lilla staden Fairchild i Wisconsin.

Nyström var tillsammans med tre kamrater hem efter arbete och skulle bege sig till staden för att hämta proviant. De gick efter den dubbelspåriga järnvägen. På ett ställe var det ett stort hål i mitten och där föll en i sällskapet ned. Under det att de hjälpte honom upp ur hålet kom ett tåg framrusande. Samtliga som befann sig vid spåret försökte snabbt sätta sig i säkerhet. Det var mörkt och de kunde inte se efter vilket spår tåget kom. Nyström sprang över spåren, men hann inte undan.

Johan Albert Nyström kom 1909 till USA, där han hade en äldre broder, Karl, före sig vilken emigrerade 1905.

Vid framkomsten finner han brodern Karl svårt sjuk och som avled efter tre dagar.

Hemma i Sverige fanns då
föräldrar och fem syskon.

En annan Pitholmsbo omkom 1929 i Chicago. 35-årige Herman Lidman, som ombord på Drottningholm den 6 februari 1923 kom till USA, föll den 8 februari 1929, under byggnadsarbete, ned från fjärde våningen på ett hus och avled. Han var son till Elisabet och Fredrik Lidman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om