Den lilla skaran av verkliga föreningsentusiaster blir allt färre. Folkrörelsesverige knakar i fogarna. Ett par entusiaster med hjärtat på rätta stället var Gulli och Erik Lindgren. Bägge hade de en härlig och ungdomlig inställning till verksamheten i Unga Örnar, som också innebar betydelsefulla förändringar när det gäller ungdomars samhällsengagemang. I en organisation som är en självständig del av arbetarrörelsen.
Gulli och Erik Lindgren följdes åt i sitt engagemang, i en ungdomsorganisation vilken de skötte om som sitt eget barn. Bägge med stark idealistisk läggning.
En ungdomsorganisation som såg dagens ljus 1931, men faktiskt har en historia som började långt tidigare.
Nydanande initiativ
Den traditionella julgransplundringen på Rådhustorget i Piteå hade under nästan 30 år Erik Lindgren som självskriven ledare.
- Jag har livstidskontrakt med fritidskontoret, sade han vid ett tillfälle.
Han agerade som kommunal lekfarbror, tillsammans med dragspelaren Henry Ström och sedan under något år med Henry Westerlund.
Han ledde även lek och dans i Pitholms sporthall varje nyårsafton.
Grunden till sång- och lektraditionen lades år 1967, i samband med kommunsammanläggningen, då det ordnades en del festligheter runt om i bygden.
Erik Lindgren var med när Unga Örnar i Munksund bildades 1955. Efter det seglade organisationen fram i bygden, med plats för många nydanande initiativ.
Även makan Gulli hade ett långt förflutet som Örnledare.
Makarna Lindgren ville förändra i samhället genom att låta det uppväxande släktet höras i frågor som rör barn och ungas villkor.
- Föreningsengagemanget är någonting väldigt viktigt för ungdomen. Jag gamle drömmare tror nämligen fortfarande på föreningslivet som fostrare. Hela vår svenska demokrati bygger ju på föreningslivet och folkrörelserna, uttryckte sig Erik Lindgren.
En slitvarg
Efter att under ett antal år ha varit anställd vid Munksunds pappersbruk, som verkstadsarbetare, och bland annat anförtrotts uppdraget som Pappers avdelningsordförande lämnade Erik Lindgren 1960 över ordförandeklubban till Bertil Isaksson i Skuthamn. Erik Lindgren blev då instruktör hos Piteåbygdens ABF. Han efterträdde Harald Hedkvist som övergick till journalistiken hos Piteå-Tidningen. Han kunde då också ge ännu större plats för sin viktiga hobby, verksamheten i Unga Örnar.
Gulli Lindgren satsade all sin tid på arbetet inom Unga Örnar. Hon får betraktas som en slitvarg, med ett idogt arbete i uppgiften att fostra ungdomen i samhällsarbete och samhällsansvar.
Tanken på att allt kan göras bättre och bättre sporrade henne hela tiden.
Efter giftermålet 1946 med Erik Lindgren från Norra Pitholm stannade Rosviksflickan, med flicknamnet Engström, hemma. Skötte sina föräldrar, sitt barn, maken och hemmet.
1959 började Gulli Lindgren så smått engagera sig politiskt, i kvinnoklubben. 1963 började hon engagera sig inom Munksunds Unga Örnar, en uppgift som accelererade och som gjorde att de flesta kvällar fylldes av aktiviteter och semestrarna med bland annat läger.
- Barnen är det bästa ett samhälle har. De ska bli våra kämpar, samhällets nya medlemmar, påpekade Gulli Lindgren under sin ledartid.
"Chefsideologen"
Gulli Lindgrens almanacka visade på att de flesta av veckans dagar fanns hon med i engagemanget för Unga Örnar. Hon fanns med vid partimöten, i olika studiecirklar, hade förtroendeuppdrag i miljö- och hälsoskyddsnämnden och i kyrkofullmäktige. Dessutom fyllde hon ut tiden att städa några timmar i veckan.
Hon hade sin lilla kamera ständigt i beredskap, fotograferade, dokumenterade möten, läger och olika händelser. Bilder som ibland sammanställdes till små utställningar inför organisationsmöten och andra tillställningar.
En och annan dikt blev det också genom åren, under signaturen Gulli Gullikson.
Vad gäller partiaktiviteter höll sig Gulli Lindgren mest i bakgrunden, kanske ibland som sufflör för maken Erik vilken med tiden klev fram i allt viktigare positioner. Han var dock ingen politisk mångsysslare. Han satt en gång med i nykterhetsnämnden, var sedan ordförande i kulturnämnden innan han blev skolstyrelseordförande 1974, för att efter nästan 15 år lämna den uppgiften.
Någon kallade honom "chefsideologen" som såg till att Socialdemokraterna höll sig till rätt kurs, i egenskap av ordförande i arbetarekommunen.
Sedan var han en flitig aktör i Folkets Husföreningen och pådrivare i Piteå närradio, där han tog många initiativ och försökte finna kanaler för att medborgarna skulle få föra fram sina intressen.
Erik Lindgren drogs under många år med en besvärlig ledgångsreumatism, men det hindrade honom inte från att driva arbetet med okuvlig energi.
Gulli Lindgren lade för alltid ner sitt arbete en septemberdag 1994, 69 år gammal. År 2005 följde maken Erik, 83 år, henne in i evigheten, efter att en tid har vårdats i Roknäsgårdens sjukhemsboende.