Så här togs beskedet om Hammarskjölds död emot

Offentlig dans i Öjebyn den dag Sverige anbefallt statssorg. Det väckte en hel del uppmärksamhet att Öjebyns godtemplare inte tog hänsyn till statsbegravningen i Uppsala när FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld fördes till den sista vilan. Detta sedan han stupat på sin post under en "fredsflygning" i Afrika.

Generalsekreterare Dag Hammarskjöld på FN-uppdrag. Han omkom den 18 september 1961 under uppdrag i Afrika.

Generalsekreterare Dag Hammarskjöld på FN-uppdrag. Han omkom den 18 september 1961 under uppdrag i Afrika.

Foto: Scanpix

PITEÅ 2011-09-14 06:00

Hammarskjöld omkom under oklara omständigheter i flygplanskraschen den 18 september för 50 år sedan. Det plan Hammarskjöld färdades i störtade i dåvarande Nord-Rhodesia, nuvarande Zambia. Det fanns åtta svenskar med i det störtande plane

Det rekommenderade att all offentlig dans samt kabaré- och varietéföreställningar skulle inställas i Sverige.

Men godtemplarna i Öjebyn hade tagit beslut att anordna dans i Öjebyn på kvällen samma dag som begravningen hölls och som inföll under Mikaeli, en stor ungdomshelg i Öjebyn.

- Verksamheten för hela året skall ekonomiseras genom Mikaelihelgens tre danskvällar och detta väger tyngst, kom som en förklaring från föreningens ordförande Valfrid Essman.

- Vi får ta kritiken. Musiken var beställd innan Hammarskjöldsolyckan inträffade. Ställer vi in måste vi ändå betala. Detta orkar inte vår ekonomi med. Vi blir bankrutt. En ursäkt för oss är att begravningen är över och att flaggorna åter har hissats på full stång. Jag hoppas att allmänna opinionen skall förstå vår ställning och förlåta oss, sade Essman.

Fick fredspriset
När dödsbudet nådde Sverige blev reaktionen mycket påtaglig. Kungen bestämde att det skulle flaggas på halv stång på Stockholms slott. På utrikesdepartementet och flera andra offentliga byggnader, bland annat riksdagshuset, sänktes flaggan på halv stång. Statsminister Erlander vädjade om allmän flaggning på halv stång i hela landet.

- Har världen av i dag råd att förlora Hammarskjöld? Det är en förpliktelse för alla folk i världen att fullfölja hans verk, uttryckte sig statsminister Tage Erlander, utifrån att Hammarskjöld var på väg att förvandla FN till en verklig makt för fred och utjämning.

Sovjetunionen var ett få länder som ogillade Hammarskjölds fredsinsatser. Hans död omnämndes för övrigt i korthet i de sovjetiska tidningarna, utan några kommentarer. Pravda ägnade saken det största utrymmen, nästan en halv spalt på sidan under rubriken "Hammarskjöld död" när världens övriga tidningar ägnade spaltmeter åt händelsen.

En annan mycket känd svensk som stupat i Förenta Nationernas tjänst var greve Folke Bernadotte som nästan på dagen 13 år tidigare, närmare bestämt den 17 september 1948, mördades i Jerusalem av en judisk extremist.

Höga ideal
I Piteå kyrka anordnades en stor minneshögtid för Dag Hammarskjöld. Pastor Birger Wiking, tidigare missionär i Afrika, höll minnestalet.

- Ingen är oersättlig, säger man som en självklar sanning. Men ifråga om Dag Hammarskjöld måste man tveka, han var nära nog oumbärlig. I hans ställe som ledare för FN, i spetsen för arbetet för fred och frihet, kan mänskligt att döma ingen träda. Det har sagts om honom att han var bryggan mellan världsorganisationens realitet och världsfredens ideal påpekade Wiking bland annat och fortsatte:

- Men nyckeln till hans storhet finner vi kanske ändå inte främst i hans lysande begåvning på de intellektuella området utan i den absoluta hängivenheten till uppgiften och den karaktärens fasthet som kom honom att tveklöst fullfölja den linje han såg var den rätta, utan partiskhet, utan att ge efter för påtryckningar, vare sig från öst eller väst.

Det sägs att vår tids människor saknar ideal, men har idoler istället. Dag Hammarskjöld var minst av allt någon idol, hans personliga tillbakadragenhet gjorde honom främmande för varje form av popularitetsjakt.

Men just därför att han själv hade höga ideal som han var färdig att offra sig helt för, just därför står han för oss som ett ideal som kanske ingen eller få andra i vår tid. Den världsvida freden och gemenskapen offrade han sig helt och hållet för och som en fredens förkämpe kommer en hel värld att minnas honom med tacksamhet, sade Wiking i sitt tal.

Många minnesstunder
I Älvsbyns kyrka anordnade Röda korsföreningen en minnesstund. Rektor Oskar Kostet, Pitedalens folkhögskola, talade om Hammarskölds uppoffrande och oegennyttiga arbete.

Tidigare FN-soldater tog upp en kollekt som helt tillföll Dag Hammarskjölds minnesfond. Den kollekten inbringade 465 kronor. I dagens penningvärde drygt 5 000 kronor.

Vid skolorna runt om i bygden flaggades det på halv stång och hölls minnesstunder.

Ur järnvägsstationernas högtalare, i såväl Piteå som Älvsbyn, kom följande meddelande: "Klockan är nu 18. Vi hedrar Dag Hammarskjölds minne och de höga syften han tjänat med en tyst minut".

Vid sammanträde med Älvsby rotaryklubb ägnade presidenten kamrer Gunnar Åström inledningen åt några minnesord över Hammarskjöld, erinrade om den fasta tro på freden som han förenade med sitt krävande kall i FN:s tjänst.

Fem kronor per medlem skänktes till minnesfonden.

Trots att Hammarskjöld, innan han blev generalsekreterare, ingick i flera socialdemokratiska regeringar gick han aldrig med i partiet.

Han var sedan 1953 ledamot i Svenska Akademien.

För sina insatser för världsfreden tilldelades Dag Hammarskjöld Nobels fredspris

Dag Hammarskjöld kommer att finnas som motiv på den kommande nya svenska 1 000-kronorsedeln.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om