Tävlingen arrangeras för femte gången och bakom den står champagnehuset Bollinger i samarbete med den svenska importören Arvid Nordquist. Tävlingen är öppen för både studerande vid dryckesutbildningar och yrkesverksamma sommelierer i hela landet.
Jättesvårt prov
Av de 13 tävlande blev tre uttagna till final. Deltagarna fick skriva ett teoriprov, genomgå en blindprovning bland olika viner samt genomföra en champagneservering. Det var första gången Louise Bergdahl ställde upp i tävlingen.
- Det gick jättebra, jag kände att jag pluggat på rätt saker. Det var ett jättesvårt prov, säger hon, som är en av de tre finalisterna.
Louise Bergdahl började jobba på en finare á la carte-restaurang när hon var 18 år och sedan dess har intresset för mat och vin bara blivit starkare. Hon besöker vinprovningar flitigt och valet av utbildning kändes ganska naturligt för Louise som nu påbörjar sitt andra år på restaurang- och hotellhögskolan Grythytteakademin.
- De andra finalisterna har redan sommeliertjänster på en vinbar i Stockholm och restaurangen Sturehof, säger hon.
Bra vinnarskalle
Men Louise Bergdahl tror att hon har fördel i finalen eftersom hon studerar.
- De andra finalisterna är duktiga men jag tror att jag har en stor chans. Jag kan testa mycket vin i utbildningen och har möjligheten att plugga mycket. Jag har bra vinnarskalle och är fokuserad på att vinna, säger hon.
Förutom titeln och äran får segraren bland annat en resa till champagnehuset Bollinger våren 2013. Finalen går av stapeln den 12 november i Stockholm.