Nu är Piteås lucia Karolinska institutets yngsta professor

År 1992 utsågs Pernilla Wiklund, Bodsjön, Svensbyn, till skollucia i Sjulnäs. Ett par år senare, som 17-årig elev vid Strömbackaskolans omvårdnadsprogram, korades hon till Piteås ljusdrottning. 19 år senare står Bodsjöflickan åter i rampljuset efter att ha befordrats till professor, den yngsta, vid Karolinska institutet i Stockholm.

En jublande Pernilla Wiklund år 1996, efter att ha gjort mål för Svensbyn i ett möte med Rosvik.

En jublande Pernilla Wiklund år 1996, efter att ha gjort mål för Svensbyn i ett möte med Rosvik.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ 2011-12-29 06:00

- Nog är det mycket pluggande, men inte så svårt deklarerade Pernilla, när hon intervjuades i samband med att hon utsågs till Piteås lucia år 1994.

Där PT-läsarna också fick veta att Luciakandiderandet fanns i släkten. Förutom att hon själv "lussat" två gånger blev senare en kusin till henne även hon Piteås lucia. En lillasyster fick också bära ljuskronan, vid högstadiet i Sjulnäs.

Pernilla klargjorde i samband med luciakröningen att siktet var inställt på att läsa vidare för att så småningom bli läkare.

- Jag kommer från en fullständigt oakademisk familj, utan press på mig att göra akademisk karriär. Mina föräldrar fick lära sig ordet "disputera" när jag skulle göra det, har Pernilla berättat i samband med en intervju.

Pernilla är för övrigt näst yngst av fyra systrar.

Tilläggas kan att hon även har ett förflutet som forward i Svensby SK:s damfotbollslag.

Patientkontakter
Som ett första praktiskt steg i samband med utbildningen vid Strömbackaskolan blev en sju veckors praktik för att lära mer om sjukvård.

Det blev sjuksköterskeexamen och en anställning vid Karolinska institutet. Där hon fick till uppgift att arbeta med patienter med matstrupscancer. Utan tanke på att ge sig hän åt forskning. För henne var det först och främst patientkontakten som lockade.

Men nyfikenheten för forskning ökade. Inte minst utifrån att det på samma klinik pågick mycket forskning som handlade om de utsatta patientgrupper, vilka hon hade hand om i egenskap av cancersjuksköterska. Hon blev också kontaktsjuksköterska för patienter med matstrupscancer och annan övre mag-tarmcancer vid sjukhuset.

Pernilla "halkade" ganska snart in på en doktorandutbildning. Tre år senare, år 2006, hade hon sin avhandling klar.

Arbetet följdes upp med en tids forskarstudier i Storbritannien. Sedan blev det i snabb följd anställning som forskarassistent 2008 och universitetslektor 2010. Den 1 oktober, 34 år gammal, befordrades hon till professor i kirurgisk vårdvetenskap vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi vid Karolinska institutet. Den yngsta professor som institutet haft.

Leder forskargrupp
Pernilla, nu med efternamnet Lagergren, leder i dag en forskargrupp med fokus på livskvalitet för patienter med matstrupscancer.

Hon berättar att hon har forskningen som både arbete och hobby och deklarerar, i en intervju i tidskriften Medicinsk vetenskap, att hon tycker som ung kvinna att det känns bra att få bryta mot professorsbilden.

- Bilden av professorn som en äldre man finns ju fortfarande, det märker jag av folks reaktioner, säger hon.

Det finns hur mycket som helst att göra inom forskningen för att förbättra för patienterna påpekar den yngsta professorn vid Karolinska institutet och betonar att hon tycker det är fantastiskt stimulerande att bidra till detta. Efter åren i Piteå har hon bildat familj som består av make, två egna barn samt två bonusbarn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om