Den så kallade Befolkningsstudien från 2009 visar att svenskarnas engagemang i form av ideella, frivilliga och informella insatser är större än någonsin.
48 procent av alla svenskar är engagerade i ideellt arbete. Det handlar framför allt om idrott, kultur, fackföreningar/boende och socialt arbete. I genomsnitt lägger frivilligarbetarna 16 timmar i månaden på ideellt arbete.
- Totalt utförs cirka 400 000 årsheltidsarbeten på ideell basis varje år i Sverige. Den vanligaste volontären är i åldern 18-44 år och lika många män som kvinnor är engagerade i ideellt arbete, sade Henrik Brundin, som nu genomför en liten turné i Piteå församling tillsammans med den nya kyrkoherden Helén Lundberg, volontärsamordnaren Kerstin Lindén med flera.
På tisdagskvällen hölls ett möte på Margretelund i Öjebyn på temat "Min plats i församlingen".
Helén Lundberg påminde om att volontärer verkligen inte är någon ny företeelse i kyrkan, bara namnet är nytt. Förr talade man snarare om frivillig medarbetare eller ideell medhjälpare, någon som vill vara med och göra världen lite bättre.
- Volontärbyrån startade för tio år sedan, men frivilligt arbete fanns i kyrkan redan från början, det vill säga från 300-talet efter Kristus, sade Lundberg, kyrkoherde i Piteå församling sedan 16 januari 2012.
Samarbetsprojekt
Henrik Brundin har arbetat med idealitet och frivillighet i Svenska kyrkan i fem år. För närvarande är han projektledare för ett samarbete om att stödja ideellt arbete som Piteå församling har tillsammans med Nederluleå församling och Domkyrkoförsamlingen.
Apropå varför människor väljer att arbeta ideellt och vad man får ut av det berättade Brundin om norska Kirkens SOS, en omfattande telefonjour som vänder sig till självmordsbenägna människor och där samtliga medarbetare som sitter i jouren är frivilligarbetare.
- En av tjejerna som var engagerade i telefonjouren sade något som har fastnat i mitt minne, nämligen: "jag blir en bättre version av mig själv". Det tror jag gäller alla som arbetar ideellt.