I Hortlax firas allhelgona med kaffe på kyrkogården

En flik av det förgångna lyfts fram under allhelgonahelgen. En minnesdag över alla de som gjort uppbrott från det jordiska. Det är många som då vandrar på kyrkogården, mellan de dödas orörliga hällar och i själen känner en vördnad inför något som är större än människan själv.

Under allhelgonahelgen lyser hundatals ljuslågor på kyrkogårdarna, till minne av de avlidna.

Under allhelgonahelgen lyser hundatals ljuslågor på kyrkogårdarna, till minne av de avlidna.

Foto: Sten Ander

PITEÅ 2011-11-04 06:00

Ute på kyrkogårdarna kommer hundratals ljus, som placerats där av de anhöriga, att fladdra. För personer för vilka kretsgången är slut. Som en påminnelse om dem som där vilar för evig tid. Då människotanken för en stund stannar upp inför livets hemligheter och människors ödesväg. Här finns många av de kära, mor eller far, hustru eller make, bror eller syster.

- Hortlax församling har "öppet hus" i Skogskapellet och på kyrkogården under några timmar. Kyrkan är ju stängd på grund av renovering, men i Skogskapellet ordnas med musik och ljuständning. På kyrkogården finns personal på plats för att bistå besökarna under deras kyrkogårdsvandring. Där ordnas även med kaffeservering. I fjol fick vi faktiskt servera närmare 200 koppar kaffe, berättar komminister Anna Andersson och påpekar att under lördagen kallar klockorna också samman till minnesgudstjänster.

- På grund av att vi har begränsat med utrymme i Skogskapellet blir det tre minnesgudstjänster under lördagen, dit de anhöriga fått särskild inbjudan, påpekar Anna Andersson.

- Människor har olika behov under denna helg, någon tänder ljus, någon vill bara sitta i tystnad och finns behov av att få tala med någon så då finns vi här, säger Ulla Rehnström, diakon i Piteå församling.

Öjebyns kyrka, Hoppets kapell i Piteå samt Johannes Döparens kapell i Öjebyn hålls under lördagen öppna för ljuständning, stillhet, en kopp kaffe och samtal med någon som har tid att lyssna.

Hjälp med
ljuständning
Varje år finns möjlighet att mot en viss kostnad få hjälp med ljuständning på kyrkogården.

Under helgen firas också minnesgudstjänster i församlingen.

I Norrfjärdens församling anordnas ett torgkafé en timme före lördagens minnesgudstjänst, där man minns alla som lämnat gemenskapen under det gångna året genom att bland annat läsa upp deras namn.

Så blir det även i de flesta av de övriga kyrkorna och kapellen i Piteå-Tidningens spridningsområde.

"Katolskt oskick"
Sedan att tända ljus på gravarna är en rätt sen företeelse i vårt land. Under 1960-talet blev det mera allmänt, då alla helgons dag blev dagen då de allra flesta tände ljus.

Länge fanns det faktiskt präster som var emot detta vad man ansåg "katolska oskick" och som betraktade gravljus på alla helgons dag som en nymodighet.

Medeltida sed
Gravsmyckning med levande ljus var något som tidigare mera förknippades med julen. Framförallt i städerna fanns en sed att placera granar med brinnande ljus på gravarna.

Seden att tända ljus kommer från kontinenten och är faktiskt medeltida.

Historiskt är i vårt land alla helgons dag en allmän helgdag som infaller lördagen mellan den 31 oktober och 6 november (oftast lördagen på vecka 44). Ursprungligen var dagen en fast helgdag den 1 november. Vid den helgdagsreform som genomfördes år 1772 förlorade första november sin status som helgdag. Istället firades alla helgons dag första söndagen i november.

Efter motioner i riksdagen om att öka antalet helgdagar under hösten flyttades alla helgons dag 1953 till lördag, och blev samtidigt allmän helgdag. Samtidigt ändrades namnet på 1 november till att vara allhelgonadagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om