Emma Isaksson, dotter till Gustav Marklund Isaksson och hans hustru Emma Christina, drev affärsrörelse. Ungdomar hade under en längre tid utsatt henne för en del ofog.
Bland annat lät de inte tidningarna vara i fred. De distribuerades från tryckeriet till butiken. Prenumeranterna fick sedan komma och hämta sitt exemplar. Måndags- och torsdagskvällar tog ungdomarna för sig att plocka tidningar från bunten, till prenumeranternas förtret. Det rapporterades även om förlust av en del andra handelsvaror.
Ett välförtjänt nyp
En och annan gång fick Emma Isaksson fatt i någon av ungdomarna och gav, enligt tidningsreferat, "plågoandarna" ett välförtjänt nyp.
Då bar det sig inte bättre att några ungdomar sprang hem till föräldrarna och beklagade sig för vad Emma Isaksson gjort. Med påföljd att föräldrarna infann sig hos affärsinnehavaren och skällde ut henne efter noter.
- Istället för att hålla sin odygdiga avkomma i tukt och Herrans förmaning, noterade Salomonsson och fortsatte:
- Det timade bekräftar satsen: Pojkar bör ha styrk när som helst, hur som helst och var som helst. Och fattas det björkris i Pitholm skall vi stå till tjänst med ett knippe varje tidningsutgivning. Efter planmässig bearbetning av de delar av ofogmakarnas kroppar där föräldrakärleken och lärareniten bruka gå hand i hand för danandet av den bättre människan bör det så småningom bli lugn i fröken Isakssons butik, avrundade Salomon Salomonsson.
Startade Piteå-Tidningen
Under åren 1902 till juni 1914 var Salomon Salomonsson redaktör för Norrbottens Posten, som han "kuppades" ut från. Han startade sedan Piteå-Tidningen, vilken utkom med sitt första nummer den 4 januari 1915 och med programförklaringen: "Åt ortens frågor skall tidningen naturligtvis ägna all nödig uppmärksamhet. Likaså skall största möjliga omsorg ägnas åt att göra tidningen så pigg som möjligt ur nyhetssynpunkt".
Salomonsson var född i Åsarna, Jämtland, 1867, och dog i maj 1929, 61 år gammal. Hans närmaste var hustrun Karin, född Dalqvist. Hon var född 1892 och dog 1975 i Vänersborg.
Högerns kupp
Han började som medarbetare i tidningspressen i slutet av 1880-talet. År 1895 inträdde han som fast medarbetare hos Östersundsposten. Från 1898 var Salomonsson verksam i Norrbotten. Först hos Norrbottens Nyheter i Luleå och åren 1900-1902 för Norrbottens Läns Tidning för att sedan bli redaktör för den då liberala tidningen Norrbottens Posten i Piteå.
1914, när högern genom en kupp övertog aktiemajoriteten, grundade Salomonsson i slutet av samma år Piteå-Tidningen vars redaktör, verkställande direktör och ansvarig utgivare han var. Tidningen var till en början liberalt frisinnad. Salomonsson, kände sig 1929 mätt av år i publicistiska sammanhang och överlät aktiemajoriteten till socialdemokraterna. Om den rörelse han 1903 i en ledande artikel i NP konstaterande att inga socialistiska tendenser ännu vunnit insteg i Pitebygden och avrundade med orden: "Den efterblivenheten anse vi ej vara mycket att klaga över".
Invaldes i stadsfullmäktige
Salomonsson var ledamot av landstinget 1919-1922, ordförande i landstingets sjukvårdsutskott samt ordförande i landstingets sjukvårdsnämnd Han var också engagerad i nykterhetsrörelsen.
1914 invaldes han i stadsfullmäktige, var ordförande i bostadsnämnden, ledamot i beredningsutskottet, satt i drätselkammaren som vice ordförande och senare som ordförande och var även en tid ordförande i stadsfullmäktige. Han var vice ordförande i kyrkostämman och huvudman i Piteå sparbank.
Tidningsläsandet i Sikfors
Vid den här tidpunkten rapporterades också om tidningsläsandet i bygden, bland annat i Sikfors där det då bodde drygt 400 personer. 187 av hushållen var tidningsprenumeranter. Redaktör Salomonssons konstaterade att Norrbottens Posten var störst med 69 exemplar följt av följande tidningar och tidskrifter: Norrbottens Allehanda 42, Triumf, 12, Nykterhetsfolkets tidning 7, Aftonbladets halvveckoupplaga 4, Stockholms Tidningen 7, Norrskensflamman 4, Svenska Posten 4, Svensk Damtidning 3, Socialdemokraten 3, Dagens Nyheter 3, Folket 1, Nya Norrland 1, Vecko Journalen 1, Stormklockan 1, Veckans Nyheter 1, Afton Tidningen 1, Sundsvalls Tidning 1, Tidningen för lärarinnor 1, Landsbygden 2, Allers Familje-Journal 2, Allers Mönstertidning 1, Hvar 8 Dag 1, Nya väktaren 1, Teknisk Tidskrift 1, Blåbandet 1, Smålandsfolket 1, Oskarshamns-Tidningen 1, Daggdroppen 1, Såningsmannen 1, Reformatorn 1, Stockholms Dagblad 1.
Dessutom distribuerades i Sikfors ett 30-tal söndagsskoletidningar och ett 30-tal exemplar av Hemmansägaren.
"Trångt för jätten ..."
- Som många av dessa tidningar är dagliga så krävs det stort arbete med genomläsandet av så mycket litteratur. Men så har Vargbackens (Sikfors) invånare på det yttersta i dessa dagar satt igång med elektricitet allt vad de göra. De till och med gör stopp på den gamla Sikforsens framfart. Och då tycks som om det myckna läsandet skulle hjälpa härvidlag, ty redan håller det på att bli trångt för jätten att ta sig fram. Ja, allting går, sa käringen när hon föll, skrev en meddelare till redaktör Salomon Salomonsson.