En skildring av Pitebors öden och äventyr i Amerika

Vem var Arvid Lidman från Pitholm, som i sin ungdom utvandrade till det förlovade landet som Amerika kallades? Vad levde han för liv och hur blev hans livsresa? Vem var den kvinna med barn som utvandrade brodern Herman fotograferades tillsammans med? Monika Lidman, barnbarn till Arvid, och bosatt i Seattle, har gjort en livsresa med familjen Lidman. Det har resulterat en bok, med titeln Hem. Tryckt och utgiven i USA.

Författaren Monika Lidman, till höger, här tillsammans med Greta Lindström från Bohus som gav "kicken" att åstadkomma en bok.

Författaren Monika Lidman, till höger, här tillsammans med Greta Lindström från Bohus som gav "kicken" att åstadkomma en bok.

Foto:

PITEÅ 2013-02-20 06:00

Monika Lidman ville ta reda på litet mer om sin familj. Det har i ett flerårigt forskningsarbete lett henne tillbaka till Sverige, bland annat Pitholm samt de platser i USA där Lidmans ättlingar sedan förgrenat sig genom åren. Hon har sökt upp sina kusiner, och andra, som hjälpt henne att känna släkten bakåt i tiden. Det har blivit en resa fylld av överraskande möten och många gånger också känslofyllda minnen. Boken är en intressant berättelse om hur en familj har mött det nya landet, hur de kämpat för sin livstillvaro. Med- och motgångar finns skildrade. Där mycket kretsar kring Pitholmssonen Arvid Lidman och hans byggverksamhet.

Mysterium
I de flesta fall har Monika Lidman kunnat följa familjen fram till i dag, och då också fångat in senare tidigares Lidmanättlingar. Ett frågetecken kvarstår dock, hennes farfars bror Herman. Han omkom i en arbetsplatsolycka i Chicago 1929 och var då bara 35 år gammal.

Monika Lidman har läst brev och tittat på fotografier han skickade hem till Sverige åren 1923-1929. Bland fotografierna finns en kvinna med ett barn. Bilden är tagen där Herman var bosatt.

- Hade han en livskamrat eller fru och ett barn?

Efterforskningar har dock visat att han under åren i Amerika inte finns registrerad som gift.

- Kanske hade han gjort speciella arrangemang för kvinnan och barnet. I hans efterlämnade kvarlåtenskap inte finns något omnämnt om arv till dessa. Kvinnan och barnet kvarstår därför som ett mysterium för släkten Lidman.

-  Kanske vi har förbindelser med en familj vi inte känner till och kanske aldrig kommer att känna till, skriver Monika Lidman.

Möttes i Piteå
Monika Lidman berättar i boken om släkten Lidmans liv i det nya landet och de många aktiviteter de deltog i, engagemanget för Augustanakyrkan och Frälsningsarmén, syföreningen och andra fritidsaktiviteter. Allt rikt illustrerat med både familjebilder och andra fotografier, bland annat från Pitebygden. En uttömmande familjeskildring som borde även intressera personer som inte är knutna till släkten.

Konstateras kan att Arvid Lidman under hela sin tid i USA hade en stark hemlängtan, tillbaka till Pitebygden. Gång efter annan väckte han tanken om att en dag kunna återvända för gott. Det blev dock aldrig förverkligat. Istället gjorde han kortare och någon gång också längre visiter för att besöka släkten. Den sista 1967.

Intressant i sammanhanget är att en av Arvid Lidmans barn, Howard, gifte sig med en Pitholmsflicka. En flicka som Howard blev bekant med under ett av familjens Sverigebesök.

Hon hette Ulla, var dotter till Alma och Hjalmar Nyström i Pitholm. De möttes 1947 i Piteå. Howard Lidman bjöd då över henne på ett besök i Denver, Colorado, där familjen var bosatt. Hon åkte över, trivdes, blev kvar och bildade familj. Fick tre döttrar, Monika, författaren till boken, Vicky och Laurel.

Såväl Howard som Ulla Lidman är inte längre i livet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om